Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που έγινε στην Αθήνα από τις 22 μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.
Στην συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 90 εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου με τη σύσκεψη των επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο στόχο για βελτιστοποίηση της απόδοσης της ομάδας εργασίας της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή μέσω της ενίσχυσης του εννοιολογικού περιεχομένου της τακτικής και στρατηγικής και την επίτευξη προόδου πέρα από τις επίσημες διαπραγματευτικές γραμμές.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την αλλαγή του κλίματος που περιλαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα, τη συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση για το ETS-Aviation, την πρόοδο για τη δέσμη μέτρων στο «Πλαίσιο Κλίμα – Ενέργεια 2030» και την επικύρωση της δεύτερης περιόδου δέσμευσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Όπως τόνισε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, «σε διεθνές επίπεδο, η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει την ενιαία διαπραγμάτευση της ΕΕ και των κρατών μελών ενόψει της Cop 20 της UNFCCC που θα πραγματοποιηθεί το 2014 με στόχο τη διατήρηση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, που θα συναφθεί το 2015 για την υιοθέτηση μιας νέας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2020».
Στις 23 Ιανουαρίου η συζήτηση ξεκίνησε με τον απολογισμό της επιτευχθείσας προόδου της 19η Συνόδου των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία, ενώ επικεντρώθηκε και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που θα αναδειχθούν ως αποτέλεσμα της ανωτέρω Συνόδου. Βασική ομιλήτρια της συγκεκριμένης συνεδρίας ήταν η κ. Jennifer Morgan, Διευθύντρια του Προγράμματος «Κλίμα και Ενέργεια» του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους για το 2030, οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά 40 % σε σχέση με το 1990, την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων κ.λπ.. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές ομάδες, οι οποίες συζήτησαν διεξοδικά τα ζητήματα χρηματοδότησης της κλιματικής αλλαγής, τους στόχους για μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής στις επιπτώσεις της καθώς και τους υπόλοιπους στόχους που έχουν δρομολογηθεί να επιτευχθούν πριν το 2020. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε στην ολομέλεια η αναγκαιότητα για συνέργειες με δράσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλων πολιτικών φόρουμ, καθώς και η επίτευξη διμερών συνεργασιών με άλλες χώρες ή ομάδες χωρών.
Τέλος, διοργανώθηκε για τους συμμετέχοντες πρόγραμμα με επισκέψεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας γεγονός που τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το Ελληνικό ιδεώδες. Επισημαίνεται ότι τη διοργάνωση της συνάντησης ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με μηδενικό κόστος για τη χώρα.