Προθεσμία μέχρι τις 20 Μαρτίου για να προσέλθουν στην Εφορία έχουν οι αγρότες που είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν λογιστικά βιβλία εσόδων – εξόδων. Η λεπτομερής εγκύκλιος για το νέο καθεστώς φορολόγησής τους εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Στην Εφορία για άνοιγμα βιβλίων και έναρξη επιτηδεύματος το αργότερο μέχρι τις 20 Μαρτίου θα πρέπει να προσέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για το νέο καθεστώς φορολόγησής τους.
Οσοι το 2013 είχαν τζίρο από πωλήσεις ή παραδόσεις αγροτικών προϊόντων που ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ ή έλαβαν κοινοτικές επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ υποχρεούνται να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν παραστατικά τιμολόγια, ακόμη και αποδείξεις λιανικής πώλησης από ταμειακές μηχανές και ταυτόχρονα να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.
Αν πωλούν αγροτικά προϊόντα σε λαϊκές και σε χονδρέμπορους θα πρέπει να τηρούν διπλά βιβλία ώστε να καλύπτουν και τις δύο δραστηριότητες.
Μάλιστα το μέτρο ισχύει και για όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες), καθώς σε περίπτωση που ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί θα πρέπει κι αυτοί να εκδώσουν ξεχωριστά βιβλία για τα αγροτικά τους εισοδήματα.
Η εγκύκλιος περιέχει «γκρίζες» ζώνες και το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε νέες οδηγίες για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος και τον φορολογικό συντελεστή. Ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το καθαρό εισόδημα θα φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ, οι αγρότες θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου 55% για το επόμενο έτος, όπως ισχύει για όλους τους άλλους επιτηδευματίες, αλλά και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, από την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ και την τήρηση βιβλίων εξαιρούνται οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και άλλοι με έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ το 2013 και ενισχύσεις κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ ειδικά για τους αλιείς, πέρα από τα εισοδηματικά κριτήρια, προβλέπεται ότι απαλλάσσονται και όσοι διαθέτουν σκάφη μέχρι12 μέτρα.
Ενδεικτικά είναι τα δύο ακόλουθα παραδείγματα:
- Αγρότης του ειδικού καθεστώτος, που πραγματοποίησε το 2013 ακαθάριστα έσοδα 12.000 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 4.000 ευρώ, από την 1.1.2014 θα ενταχθεί σε τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, δεδομένου ότι δεν πληρούνται και τα δύο προαναφερόμενα κριτήρια.
- Φυσικό πρόσωπο, που κατά τη χρήση 2013 δεν πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από την αγροτική του εκμετάλλευση, έλαβε όμως για τη χρήση αυτή δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 6.000 ευρώ, από την 1.1.2014 θα τηρήσει βιβλία εσόδων-εξόδων.
Συγκεκριμένα, ακαθάριστα έσοδα για την εφαρμογή της απόφασης αυτής θεωρούνται τα έσοδα από τις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους που πραγματοποιούν οι αγρότες κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, καθώς και από την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, όπως αυτές προκύπτουν από τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται είτε από τους ίδιους είτε από τους συναλλασσόμενους με αυτούς (τιμολόγια πώλησης, τιμολόγια αγοράς ή εκκαθαρίσεις).
Για τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, εάν μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν είναι γνωστό το ύψος των δικαιωμάτων που δικαιούται ο αγρότης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο αγρότης δεν δικαιούται να λάβει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης εντός του έτους, θεωρείται ότι καλύπτεται το σχετικό κριτήριο και δεν λαμβάνονται υπόψη ποσά παλαιότερων χρήσεων.
Πλέον οι αγρότες που δεν πληρούν το ένα από τα δύο παραπάνω κριτήρια τίθενται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
- Εκδίδουν αποδείξεις λιανικής με ταμειακή μηχανή για τις πωλήσεις των προϊόντων τους σε ιδιώτες από την επαγγελματική τους εγκατάσταση. Για τις πωλήσεις εκτός της επαγγελματικής τους εγκατάστασης μπορεί να εκδίδονται χειρόγραφες αθεώρητες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.
- Εκδίδουν τιμολόγιο για τις πωλήσεις των προϊόντων τους.
- Υποχρεούνται να εκδίδουν δικαιολογητικό έγγραφο για την αποστολή, παράδοση ή διακίνηση των προϊόντων τους, με σκοπό την πώληση.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να υποβάλλουν στις Εφορίες δήλωση μεταβολής εργασιών (έντυπο Μ2), με την οποία θα δηλώσουν την ένταξή τους σε κατηγορία βιβλίων και την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και τις δραστηριότητες της αγροτικής τους εκμετάλλευσης.
Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 15.2.2014, για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και μέχρι 20.3.2014 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων.
Εκδοση τιμολογίων και απογραφή αποθεμάτων
Τη συνδρομή λογιστών θα χρειαστούν οι αγρότες οι οποίοι εντάσσονται στο νέο καθεστώς φορολόγησης με τήρηση βιβλίων και υποχρέωση απογραφής των αποθεμάτων τους και των πρώτων υλών.
Αυτός είναι και ένας εκ των βασικών λόγων που οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου πλαισίου.
Οι αλλαγές που επέρχονται φαίνονται στα ακόλουθα παραδείγματα:
1 Αγρότης, ο οποίος πωλεί τα προϊόντα του στις λαϊκές αγορές και εκτός αυτών. To 2013 πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από τις πωλήσεις του στη λαϊκή αγορά 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ από τις χονδρικές του πωλήσεις εκτός λαϊκής αγοράς και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 2.000 ευρώ. Από την 1.1.2014 θα τηρήσει βιβλία μόνο για τη δραστηριότητά του της διάθεσης των προϊόντων του στις λαϊκές αγορές.
2 Αγρότης, ο οποίος παράλληλα με την αγροτική του εκμετάλλευση ασχολείται και με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, για την οποία τηρεί βιβλία εσόδων ? εξόδων. To 2013 πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από την αγροτική του εκμετάλλευση 9.500 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 3.500 ευρώ. Από εφέτος θα συνεχίσει να τηρεί βιβλία μόνο για τη δραστηριότητα της διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ δεν υποχρεούται να τηρήσει βιβλία για την αγροτική του εκμετάλλευση.
3 Αγρότης, ο οποίος παράλληλα με την αγροτική του εκμετάλλευση εκμεταλλεύεται και ένα σκάφος παράκτιας αλιείας μήκους8 μέτρων. Πέρυσι πραγματοποίησε από την αγροτική εκμετάλλευση είχε ακαθάριστα έσοδα 7.500 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 5.500 ευρώ, από 1.1.2014, θα τηρήσει βιβλία μόνο για την αγροτική του εκμετάλλευση, δεδομένου ότι για την εκμετάλλευση του σκάφους απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων.
4 Ενας αγρότης εντάσσεται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1.1.2014. Για την ένταξή του θα πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στην Εφορία μέχρι 15.2.2014 ή 20.3.2014, ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που θα τηρεί. Επίσης πρέπει να συντάξει απογραφή των αποθεμάτων των αγροτικών προϊόντων, των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή και των αγαθών επένδυσης που είχε στις 31.12.2013.
Προϊόντα
Ας υποθέσουμε ότι στην απογραφή εμφανίζονται αγροτικά προϊόντα 5.000 ευρώ για τα οποία ισχύει κατ’ αποκοπή συντελεστής φόρου 6%. Επιπλέον υπάρχουν πρώτες ύλες (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ.) αξίας 10.000 ευρώ με ΦΠΑ 1.300 ευρώ (συντελεστής 13%) και ένα γεωργικό μηχάνημα που αγοράστηκε το 2011 αξίας 50.000 ευρώ με ΦΠΑ 11.500 ευρώ (συντελεστής 23%).
Ο αγρότης πρέπει να υποβάλει μέχρι 31.03.2014 δήλωση αποθεμάτων μετάταξης που θα περιλαμβάνει τα ανωτέρω στοιχεία.
Στη συνέχεια, με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ του 1ου τριμήνου 2014 αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή του μήνα Μαρτίου 2014 αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία θα γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:
Ο κατ’ αποκοπή φόρος των αποθεμάτων 300 ευρώ (5.000Χ6%) και ο φόρος των αποθεμάτων πρώτων υλών 1.300 ευρώ θα εκπέσουν από το φόρο εκροών.
Για το γεωργικό μηχάνημα, επειδή δεν έχει παρέλθει η πενταετής περίοδος διακανονισμού, ο αγρότης έχει δικαίωμα να εκπέσει από τον φόρο εκροών τον φόρο που αντιστοιχεί στα υπόλοιπα έτη της πενταετίας (2 έτη), ήτοι 4.600 ευρώ (11.500 Χ 2/5). Ο αγρότης του παραδείγματος έχει δικαίωμα να εκπέσει συνολικά ΦΠΑ ευρώ 6.200 (300+ 1.300+4.600), ο οποίος αναγράφεται στα «Λοιπά προστιθέμενα ποσά» της οικείας περιοδικής δήλωσης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Χωρίς τήρηση βιβλίων
Αγρότης που δεν ασκεί άλλη δραστηριότητα πραγματοποίησε κατά το έτος 2013 ακαθάριστα έσοδα 8.000 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 4.000 ευρώ. Ο εν λόγω αγρότης δεν υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων από 1.1.2014.
Πηγή:www.ethnos.gr