Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας, στο πλαίσιο της 8ης συνάντησης του Μονίμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας, με την παρουσία του Επιτρόπου Ενέργειας Günther Oettinger, του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη εκ μέρους της Προεδριας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας, Alexander Novak.
Η ολοκλήρωση των εργασιών επισφραγίστηκε με την έκθεση Προόδου «Διαλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας» για την ενέργεια.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφτεί την Αθήνα.
Ο κ. Novak με την σειρά του, προσκάλεσε τον κ. Μανιάτη να συμμετάσχει στα δύο διεθνή ενεργειακά συνέδρια που διοργανώνει το ρώσικο Υπουργείο Ενέργειας, τον Μάιο και τον Ιούνιο για θέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη:
«Είναι τιμή για μένα, ως Προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, να συμμετέχω στην 8η συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Ρωσίας για την Ενέργεια. Μου δίνει μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στη Μόσχα, και θα ήθελα να ευχαριστήσω για το έργο τους τους διοργανωτές της σημερινής σημαντικής συνάντησης.
Η ενέργεια αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, καθώς η αλληλεξάρτηση μας δημιουργεί κοινούς στόχους. Ο Ενεργειακός Διάλογος, που πραγματοποιείται ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης και στην επίτευξη βαθύτερης κατανόησης.
Η υιοθέτηση του Οδικού Χάρτη 2050 για ενεργειακή συνεργασία των ΕΕ-Ρωσίας ήταν καθοριστική για τις εξελίξεις στον τομέα. Η επιτυχημένη συνεργασία και ο εποικοδομητικός διάλογος δεν ήταν αποτέλεσμα της τύχης. Αντιθέτως, ήταν απόρροια της κοινής βούλησης για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς προσέγγισης, τη διαφύλαξη των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί , καθώς και για την εξασφάλιση των ενεργειακών πωλήσεων και εφοδιασμού.
Προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η δυναμική είναι επιτακτική η ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το θετικό κλίμα συνεργασίας για να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Γι αυτό το σκοπό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την σημαντικότητα της εξέλιξης της «Εταιρικής Σχέσης για τον Εκσυγχρονισμό», όπως συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και ιδρύθηκε από τον Πρόεδρο Barroso και τον τότε πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dimitrii Μεντβέντεφ το 2010, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη θεμελίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο Μερών. Σε αυτό το πλαίσιο ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών συστημάτων μας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για εμάς, όπως και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η οποία αποτελεί άλλωστε και προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας . Χαιρετίζουμε, λοιπόν, το έργο της Θεματικής Ομάδας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Ωστόσο, στον μεταξύ μας Διάλογο θα πρέπει να συνδυάσουμε περισσότερο την ενεργειακή αποδοτικότητα με τις νέες καινοτόμες τεχνολογίες, και να συμπεριληφθεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για να ανοίξει ο δρόμος προς βιωσιμότερες οικονομίες.
Μια άλλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι, με την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ – που αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα της Προεδρίας – είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και του μεγαλύτερου δυνατού ανταγωνισμού, με στόχο προσιτές, αλλά και ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για όλους. Μακροπρόθεσμα, ο κοινός στόχος της ΕΕ και της Ρωσίας θα πρέπει είναι η ομαλή και συμπληρωματική λειτουργία των αγορών μας, προς αμοιβαίο όφελος.
Η ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη μιας περισσότερο βιώσιμης και ασφαλούς ενέργειας, αποτελεί μια χρονοβόρο διαδικασία που θα μας απασχολήσει για δεκαετίες. Η στενή συνεργασία της Ευρώπης με τους κύριους προμηθευτές της καθίσταται δεδομένη λόγω της υφιστάμενης αλληλεξάρτησης. Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής της ΕΕ, αλλά ακόμα περισσότερο, είναι μια γειτονική χώρα στρατηγικής σημασίας. Επιπλέον, η διασφάλιση σταθερής, αξιόπιστης και προβλέψιμης σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης για την ενεργειακή ασφάλεια. Συνεπώς, ο Διάλογος αποτελεί βασικό εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας σε κάθε τομέα. Είμαι βέβαιος ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Προσβλέπω σε μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση.
Σας ευχαριστώ.»