Ημερίδα στo πλαίσιo του Μαθήματος «Αειφορία, Περιβάλλον και Real Estate» πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών.
Την ημερίδα συντόνισε η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αν. Καθ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Ερευνητικών Προγραμμάτων του Νεάπολις, η οποία στην εισαγωγή της ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η Αρχιτεκτονική Τοπίου – η Διαμόρφωση δηλαδή του Περιβάλλοντος Χώρου – δεν προσδίδει μονάχα μεγαλύτερη οικονομική αξία στις κατασκευές, αλλά με την παρέμβασή της, υπηρετεί την αρμονική τους σύνθεση και ικανοποιεί τις αισθητικές και λειτουργικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Πρόκειται για μια έκφανση της επιστημονικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την κ. Τζώρτζη, που εκτός των άλλων, ενισχύει λειτουργικά τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, τον οποίο διάβασε ο κ. Αντρέας Μασούρας, Λέκτορας Επικοινωνίας & Πολιτικής των Μέσων στο Νεάπολις. H κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι αυτό που προέχει, είναι η κατανόηση της έννοιας της αειφόρου ανάπτυξης ως του μοναδικού μοντέλου, το οποίο μπορεί να επιφέρει την οικολογική, οικονομική και κοινωνική ισορροπία και δίκαιη προοπτική για τους νέους ανθρώπου, ενώ τόνισε ότι η σημερινή ανάπτυξη γης, σχεδιάζεται και υλοποιείται, προκειμένου να υπηρετήσει και τις μελλοντικές γενιές.
Ο Δρ. Χρίστος Βόλος, Αν. Καθ. Οικονομικών και Real Estate και Διευθυντής του Προγράμματος Real Estate στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κρίση σε σχέση με το περιεχόμενο της ημερίδας. Ο κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου, Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σημείωσε την ανάγκη για εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών, τόσο σε έργα όσο και προγράμματα προκειμένου αυτές να χρησιμοποιούνται σαν εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη. Η Δρ. Θεοδώρα Ιωάννου, Λειτουργός Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ανέλυσε τη Μεθοδολογία Εκπόνησης Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και έθεσε τα κύρια σημεία της Διαχείριση Περιοχών Δικτύου Natura 2000.