Η επίσκεψή του είχε αρχικά προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο ένα τεχνικό πρόβλημα εμπόδισε τον γερμανό επίτροπο ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ να έρθει τότε στην Αθήνα. Τελικά η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο και ήδη συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον της ενεργειακής αγοράς, κυρίως εξαιτίας των πολλών και σοβαρών ανοιχτών θεμάτων που υπάρχουν τόσο γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και ειδικά στην Ελλάδα σε σχέση με τον κρίσιμο αυτό τομέα.
Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων που θα έχει ο κ. Έτινγκερ, που θα συναντηθεί πέρα από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ΥΠΕΚΑ και με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, βρίσκονται δύο κυρίως θεματικές: οι αποκρατικοποιήσεις και το θέμα των υδρογονανθράκων.
Στο πρώτο κομμάτι, αυτό των αποκρατικοποιήσεων, φαίνεται ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διεργασιών γύρω από τη ΔΕΗ, με πρώτο σταθμό την αποκρατικοποίηση του διαχειριστή των δικτύων ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν το σχετικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις εκκρεμότητες για τον διαχωρισμό του διαχειριστή από τη μητρική ΔΕΗ να βρίσκεται προς έγκριση στις Βρυξέλλες. Μια ακόμη εκκρεμότητα αφορά στις ανακοινώσεις γύρω από το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ που θα παραχωρηθεί στη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ. Και για αυτό το θέμα οι ελληνικές προτάσεις έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες. Για την περίπτωση της ΔΕΠΑ, το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά της Κομισιόν και της τρόικας για την άρση του μονοπωλίου στις ΕΠΑ, θέμα για το οποίο επίσης γίνονται διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών για το ευρωπαϊκό μοντέλο της αγοράς. Θεωρείται βέβαιο ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα περιλαμβάνει ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα.
Για το θέμα των υδρογονανθράκων, η ελληνική πλευρά από κοινού με την Κυπριακή αλλά και την Ισραηλινή προωθούν αρκετά πρότζεκτ που αφορούν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο να καταστεί η ευρύτερη περιοχή ενεργειακός κόμβος και μια νέα πηγή ενεργειακής προμήθειας για την Ε.Ε. Παράλληλα βεβαίως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς έρευνας και παραγωγής, ένα αρκετά σύνθετο εγχείρημα με υψηλές προσδοκίες.
Τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη Έτινγκερ και από τους φορείς της αγοράς ΑΠΕ, οι οποίοι τελούν εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ. Και για αυτό το θέμα η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κομισιόν, καθώς η όποια λύση επιλεγεί θα πρέπει να είναι συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σημειώνεται ότι ο Γερμανός Επίτροπος, εκτός των επαφών με την κυβέρνηση θα έχει συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους επιχειρήσεων φορέων της αγοράς ενέργειας, όπως ο ΕΣΑΗ (ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί) κλπ.