Δυο καρότα έχει ετοιμάσει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών. Από την 1η Ιανουαρίου εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο -ορισμένες πληροφορίες μιλούν για ειλημμένη απόφαση- για μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα τουλάχιστον κατά 50%. Παράλληλα έχει θεσμοθετηθεί και θα τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά η πλήρης κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων.
Πρόκειται για δυο κινήσεις με τις οποίες το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση της τρόικας, επιχειρεί να μειώσει δραστικά το κόστος των συναλλαγών στην κτηματαγορά και να κάνει πράξη αυτό για το οποίο με κάθε έκθεσή τους προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί στην Ελλάδα την τελευταία τουλάχιστον 20ετία: νε μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα ακίνητα από την απόκτηση στην κατοχή τους.
«Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση», λέει στο «Κ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Υπάρχει τεράστιο φορολογικό βάρος τόσο στην κατοχή ακινήτων με φόρους όπως το χαράτσι και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας όσο και στην απόκτηση καθώς ο φόρος μεταβίβασης με τους πολύ υψηλούς συντελεστές του παραμένει σε ισχύ».
Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς ο φορολογούμενος που αγοράζει ένα ακίνητο καταβάλει φόρο μεταβίβασης. Ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και με συντελεστή 10% για την υπερβάλλουσα αξία. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος αγοράσει ένα κτίσμα αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ καλείται να πληρώσει φόρο μεταβίβασης 14.600 ευρώ. Για το ίδιο ακίνητο ο φορολογούμενος πληρώνει κάθε χρόνο σίγουρα χαράτσι μερικών εκατοντάδων ευρώ ενώ είναι πολύ πιθανό, ανάλογα με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του, να πληρώνει κάθε χρόνο και φόρο ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα με τον ενιαίο φόρο ακινήτων που έρχεται από το 2014 ο ίδιος φορολογούμενος θα πληρώνει ετησίως ένα ποσό για την κατοχή του ακινήτου. Σημειώνεται ότι υπάρχει αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους που αποκτούν την πρώτη κατοικία τους.
Για να αντιμετωπισθεί η παραπάνω κατάσταση και να καταστούν και πάλι μια πιο ελκυστική επένδυση τα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά τη μείωση του φόρου μεταβίβασης κατά τουλάχιστον 50%. Η τρόικα έχει απαιτήσει η όποια απώλεια εσόδων υπάρξει από τη μείωση του φόρου να καλυφθεί από την αύξηση του ποσού της βεβαίωσης του ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014.
Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που μίλησε στο «Κ» αποκάλυψε ότι στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ που πρόκειται να βεβαιωθεί με τον φόρο ακινήτων και στο ποσό των 2,85 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθεί άμεσα από το φόρο στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του (υπάρχει μια διαφορά μεταξύ βεβαίωσης και είσπραξης επειδή πολλοί φορολογούμενοι δεν πρόκειται να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα το φόρο) έχει συμπεριληφθεί και η απώλεια εσόδων από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης.
Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να, θεσπιστεί κλιμακωτός υπολογισμός του φόρου μεταβίβασης ο οποίος θα ξεκινά από συντελεστή 1% έως 2% για τη μεταβίβαση πολύ χαμηλής αντικειμενικής αξίας ακινήτων και να αυξάνεται ως και 5% για σημαντικής αντικειμενικής αξίας ακίνητα.
Το δεύτερο μέτρο που έχει ήδη θεσπιστεί για την ελάφρυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων αφορά στην κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τον πωλητή έχει ήδη καταργηθεί πλήρως από το περασμένο έτος, ενώ σήμερα ισχύει η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τον πωλητή για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 80.000 ευρώ.
Με το νέο καθεστώς που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ακινήτου θα μπορεί να προσλάβει ελεύθερα έναν δικηγόρο προκειμένου να πραγματοποιήσει μόνο έλεγχο τίτλων στο υποθηκοφυλάκειο ή στο κτηματολόγιο και εφόσον επιθυμεί και την παρουσία του στην υπογραφή των συμβολαίων θα μπορεί να διαπραγματευθεί ελεύθερα την αμοιβή. Με τον τρόπο αυτό πρόκειται να πέσουν κατακόρυφα οι αμοιβές των δικηγόρων για παράσταση στα συμβόλαια και έλεγχο τίτλων.
Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί και η δραστική μείωση των αμοιβών των συμβολαιογράφων. Αρχικά το κόστος των συμβολαιογραφικών πράξεων έφθανε και στο 25 της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου ενώ μετά από τις μειώσεις που επήλθαν το σχετικό ποσοστό έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 1% (όσο μεγαλώνει η αξία τόσο μειώνεται το κόστος των συμβολαιογραφικών εξόδων).
Πηγή:capital.gr