Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, στην συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου 2013, ενέκρινε την πρόταση τροποποίησης του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΣΗΕ) και του Εγχειριδίου του ΚΣΗΕ που είχε υποβάλει ο ΛΑΓΗΕ, σχετικά με το «Μηχανισμό Περιορισμού του Χρηματοοικονομικού Κινδύνου από τη Λειτουργία του ΗΕΠ». Μέσω των νέων ρυθμίσεων που προβλέπονται στον εν λόγω μηχανισμό, μειώνεται για τους Συμμετέχοντες το χρηματοοικονομικό κόστος συμμετoχής τους στον ΗΕΠ, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιο αποτελεσματική η κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου του Λειτουργού της Αγοράς. Ο νέος μηχανισμός τίθεται σε εφαρμογή την 31η Οκτωβρίου, η οποία και ορίζεται ως η Όγδοη Ημέρα Αναφοράς.
Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός που θεσπίστηκε από τη ΡΑΕ (Απόφαση ΡΑΕ 461/2013) βασίζεται στις ακόλουθες ρυθμίσεις:
- Την υποχρεωτική ένταξη όλων των Συμμετεχόντων σε καθεστώς εβδομαδιαίας εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών τους στον ΗΕΠ.
- Την καθιέρωση, μέσω του Πίνακα Ποσών Εγγυήσεων (Απόφαση ΡΑΕ 462/2013), ελάχιστης εγγύησης συμμετοχής στον ΗΕΠ για όλους τους Συμμετέχοντες, είτε υφιστάμενους είτε νεοεισερχόμενους.
- Τη δημιουργία και έλεγχο ενός ημερήσιου πιστωτικού ορίου (Θέση Συμμετέχοντα), για κάθε Συμμετέχοντα που δεν διαθέτει Μονάδα Παραγωγής, και για κάθε Ημέρα Κατανομής, το οποίο πιστωτικό όριο προσδιορίζεται από το μέσο όρο των συναλλαγών του συγκεκριμένου Συμμετέχοντα των προηγούμενων επτά (7) ΗΕΠ.
- Την πιστωτική κάλυψη της Θέσης του Συμμετέχοντα από: (α) την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ή/και (β) την κατάθεση επιπλέον χρηματικών ποσών ή πρόσθετης εγγυητικής επιστολής, για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου που αντιπροσωπεύει ο κάθε Συμμετέχων ανά Ημέρα Κατανομής.
- Την εισαγωγή της έννοιας του «Διακανονισμού των Συναλλαγών του ΗΕΠ» στον ΚΣΗΕ, δηλαδή των πληρωμών και των εισπράξεων αυθημερόν, μέσω τραπεζικού λογαριασμού σε τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
- Την εισαγωγή της έννοιας της «Κατάστασης Εκκρεμών Οικονομικών Υποχρεώσεων» στον ΚΣΗΕ, σε περίπτωση που ένας Συμμετέχων δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Λειτουργό της Αγοράς, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 91, 92 και 94 του Κώδικα.
Πιο συγκεκριμένα:
- Γίνεται υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος διακανονισμός των συναλλαγών του ΗΕΠ, αντί του μηνιαίου (προκαταβολές έναντι τιμολογίων που θα συνεχίσουν να εκδίδονται σε μηνιαία βάση). Με τον τρόπο αυτό, ο Λειτουργός της Αγοράς μειώνει αφ’ ενός την έκθεση κινδύνου του, αφ’ ετέρου το χρηματοοικονομικό κόστος συμμετοχής στην αγορά.
- Δημιουργία ενός μεταβαλλόμενου ημερήσιου πιστωτικού ορίου. Το πιστωτικό αυτό όριο πρακτικά χωρίζεται σε δύο (2) μέρη: στο σταθερό (50.000 ευρώ, ως ελάχιστη εγγυητική επιστολή), και στο μεταβαλλόμενο–ανάλογα με την κίνηση που πραγματοποιεί ο κάθε Συμμετέχων σε ημερήσια βάση. Το μεταβαλλόμενο τμήμα του ορίου μπορεί να καλύπτεται είτε από την εγγυητική επιστολή είτε από μετρητά (cash collateral). Τέλος, ένας Συμμετέχων έχει δικαίωμα να καταθέσει Δήλωση Φορτίου λαμβάνοντας και μία πρόσθετη πίστωση 30% στο σύνολο της εγγυοδοσίας του.
- Κάθε Συμμετέχων είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο ΛΑΓΗΕ (Εθνική Τράπεζα).
Πρακτικά, υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές για ένα Συμμετέχοντα:
- Να καταθέσει μια σχετικά υψηλή εγγυητική επιστολή, προκειμένου να καλύπτει όλο το πιστωτικό όριο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της ημέρας.
- Να καταθέσει την ελάχιστη εγγυητική επιστολή των 50.000 ευρώ, και να ανταποκρίνεται είτε με εγγυητική είτε με μετρητά σε ημερήσια βάση, στις Δηλώσεις Φορτίου που θα καταθέτει.
Βάσει της εγκριθείσας από τη ΡΑΕ μεθοδολογίας, εισάγονται δυο (2) έλεγχοι, σε προκαθορισμένα χρονικά σημεία του ΗΕΠ, την Ημέρα Κατανομής:
- Στις 11.30 επιβεβαιώνεται η προσκόμιση των σχετικών εγγυήσεων από το Συμμετέχοντα, με βάση τον υπολογισμό της Θέσης του (την ώρα 11.00).
- Στις 16.00 προσδιορίζεται το Περιθώριο Θέσης και ενημερώνεται ο Συμμετέχων για τυχόν απαιτούμενη διόρθωση της θέσης του για την επόμενη Ημέρα Κατανομής, διόρθωση την οποία πρέπει να πραγματοποιήσει το αργότερο μέχρι την ώρα 11.00 της επομένης.
Σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση στον έλεγχο Θέσης, ο Συμμετέχων τίθεται σε Κατάσταση Εκκρεμών Οικονομικών Υποχρεώσεων. Εφ’ όσον η κατάσταση αυτή δεν εξαλειφθεί μέσα σε τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες, τότε ο ΛΑΓΗΕ καταγγέλλει τη Σύμβαση Συναλλαγών ΗΕΠ του συγκεκριμένου Συμμετέχοντα, την τέταρτη εργάσιμη ημέρα.