Μοναχοί και ιερείς εμφανίζονται να συμμετείχαν στο φαγοπότι των παράνομων επιδοτήσεων και του «μαύρου» χρήματος, με τζίρο 5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», που αποκάλυψε στοιχεία του ΣΔΟΕ για την ύπαρξη χιλιάδων πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τα οποία εκδίδονταν στο όνομα αχυράνθρωπων, μέχρι και κρατούμενων σε φυλακές.
Όπως φαίνεται από τα πορίσματα των εξονυχιστικών ελέγχων που διεξήχθησαν, δεκάδες μονές στην Ελλάδα συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι μαύρου χρήματος και παράνομων επιδοτήσεων με πλαστά παραστατικά. Τις αποκαλύψεις συμπληρώνουν υποθέσεις απάτης κατά του Δημοσίου με εικονικά τιμολόγια στις οποίες πρωταγωνιστούν χιλιάδες αγρότες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, κρατούμενοι ελληνικών φυλακών και ιερείς. Οι εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων ανέρχονται σε 4.103 και ο αριθμός των παραστατικών που εξέδωσαν είναι πάνω από μισό εκατ. (503.200)!
Η πλέον συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν σε αυτές τις περιπτώσεις τα μοναστήρια είναι να προστρέχουν για το έργο σε τοπικούς εργολάβους. Στο εικονικό τιμολόγιο η τιμή είναι πολλαπλάσια με στόχο την απορρόφηση της χρηματοδότησης. Το δε παραστατικό εκδίδεται σε άλλο πρόσωπο ή εταιρεία. Η διαφορά πάει στις τσέπες των επιτήδειων.
Σύμφωνα με πορίσματα των ελέγχων, δεκάδες μονές συμμετείχαν στην έκδοση πλαστών παραστατικών. Από αυτές ξεχωρίζει η Μονή Σίμωνος Πέτρας, που εμφάνισε τιμολόγιο € 600.000, που είχε εκδοθεί στο όνομα κρατούμενου στις φυλακές Διαβατών. Τον κρατούμενο εμφάνιζε ως εργολάβο του έργου αναστήλωσης. Η Μονή της Σίμωνος Πέτρας είναι από τα μοναστήρια που έχει εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος σε κοινοτικά προγράμματα, διεκδικώντας τα έργα να γίνονται με αυτεπιστασία από το μοναστήρι.
Για μια άλλη Μονή της Κρήτης, που συμμετείχε σε κοινοτικό πρόγραμμα, αποκαλύφθηκε από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ ότι είχε εκδόσει εικονικά τιμολόγια €270.000. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σαρωτικοί έλεγχοι γίνονται και σε ταμεία αρκετών ενοριών, όπου υπάρχουν ενδείξεις διακίνησης μαύρου χρήματος.