Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες ευρωπαϊκών εταιρειών για τους δασμούς αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κινέζικα φωτοβολταϊκά, ενώ την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως Κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών διερευνούν το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς.
Δημόσια ακρόαση
Σήμερα πραγματοποιείται στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημόσια ακρόαση, στην οποία θα παραβρεθούν εκπρόσωποι 30 ευρωπαϊκών εταιρειών φωτοβολταϊκών (Φ/Β), μεταξύ των οποίων και Ελληνες, για να παρουσιάσουν με στοιχεία πώς οι δασμοί οδηγούν σε ακύρωση παραγγελιών και σε περικοπές θέσεων εργασίας. Πρόκειται για δεδομένα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση «με τα αισιόδοξα ευρήματα της Κομισιόν ότι η βιομηχανία του κλάδου ως διά μαγείας θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλες αγορές ή να απορροφήσει τους δασμούς εν μέσω οικονομικής κρίσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης για Προσιτή Ηλιακή Ενέργεια, Alliance for Affordable Solar (ASAFE), που διοργάνωσε τη Δημόσια Ακρόαση.
Οι δασμοί μετρούν ήδη το πρώτο θύμα, τη γερμανική εταιρία Gehrilicher Solar AG, μία από τις παλαιότερες στην ηλιακή βιομηχανία, που στις 9 Ιουλίου κατέθεσε αίτηση πτώχευσης επικαλούμενη τις επιπτώσεις από τους δασμούς, σύμφωνα με την ASAFE.
Στις αρχές Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την επιβολή κλιμακούμενων δασμών αντιντάμπινγκ της τάξης του 11,8% στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών από την Κίνα, παρά την ισχυρή αντίθεση των περισσότερων χωρών-μελών και πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών παραγωγής φωτοβολταϊκών. Οι δασμοί επιβλήθηκαν ύστερα από έρευνα της επιτροπής, που διήρκεσε αρκετούς μήνες, κατόπιν καταγγελιών για ντάμπινγκ στα κινέζικα φωτοβολταϊκά, τα οποία έχουν εκτοπίσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες του κλάδου, πολλές από τις οποίες έκλεισαν, επειδή δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα φθηνά κινεζικά πάνελ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής ορισμένες από τις κινεζικές εταιρίες έφθαναν να εξάγουν στην Ευρώπη σε τιμές ως και 80% κάτω του κόστους.
Το Πεκίνο
Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταϊκών που είτε είχαν μεταφέρει την παραγωγή τους στην Κίνα, είτε λειτουργούν ως εισαγωγείς έχουν βρεθεί προ αδιεξόδου, ενώ εντονότατες είναι και οι αντιδράσεις της Κίνας. Το Πεκίνο έχει ξεκινήσει δική του έρευνα στις ευρωπαϊκές εισαγωγές πολυσιλικόνης και απειλεί με επιβολή δασμών ακόμα και στα ευρωπαϊκά κρασιά.
Η κίνηση της Επιτροπής γίνεται σε μία περίοδο που οι βιομηχανίες φωτοβολταϊκών πλήττονται εξαιτίας της κρίσης και των μέτρων μείωσης του κόστους των φωτοβολταϊκών στο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα, που λαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκπρόσωποι κινεζικών εταιρειών όπως της Yingli Solar και της Huawei επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αθήνα και είχαν επαφές με εγχώριους κατασκευαστές διερευνώντας την προοπτική συνεργασίας για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ στην Ελλάδα. Στόχος είναι να μεταφέρουν τις γραμμές συναρμολόγησης σε ελληνικό έδαφος, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς και μέσω του λιμανιού του Πειραιά και της Cosco να διακινήσουν τα προϊόντα τους.
Πάντως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου για τους δασμούς συνεχίζονται, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, επικαλούμενα δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Το Βερολίνο, που έχει γίνει αποδέκτης των αντιδράσεων των γερμανικών εταιρειών του κλάδου που πλήττονται από το μέτρο, προσπαθεί να βρει μία συμβιβαστική φόρμουλα.
Εξάλλου, κινεζική αποστολή μετέβη πρόσφατα στις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για το θέμα, μετά την επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της Επιτροπής στο Πεκίνο, όπου παρέμειναν περίπου τρεις εβδομάδες.
Πηγή:imerisia.gr