Κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος για δημόσια διαβούλευση. Ο νέος Κώδικας φιλοδοξεί να απλουστεύσει τα πράγματα και στοχεύει, όπως δηλώθηκε, σε ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Στην παρούσα συγκυρία μέσα από την έννοια του αποτελεσματικού περιέχεται και η έννοια του αναπτυξιακού, καθότι για να έχουμε απτό αποτέλεσμα χωρίς να έχει προηγηθεί η ανάπτυξη μάλλον παράδοξο ακούγεται.
Στο άρθρο 23 του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο «Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες»: Δεν εκπίπτουν τόκοι από δάνεια που λαμβάνονται από την επιχείρηση κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά το χρόνο σύναψης του δανείου.
Αυτό μεταφράζεται με απλά λόγια σε αύξηση του κόστους χρήματος κατά 0,25% ανά μονάδα επιτοκίου, με το επιτόκιο να είναι σήμερα πάνω από το 4% περίπου και ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας.
Δεν γνωρίζουμε επιχειρήσεις που να δανείζονται σήμερα και μάλιστα με επιτόκια κάτω από 4%. Αντίθετα γνωρίζουμε πολλές επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί με επιτόκια που έχουν φτάσει στις μέρες μας, 8% ή 9% ή και πάνω από 10%. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα αντιμετωπίσουν αύξηση του κόστους χρήματος κατά 1% με 1,25% ή και πάνω από 1,5%.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι:
- Η διάταξη αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων;
- Στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας;
- Στην ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας των ήδη επιβαρυμένων ή και αρνητικών ταμειακών ροών των οικονομικών μονάδων;
- Το τραπεζικό σύστημα πως αισθάνεται μετά από την ανάγνωση αυτού του άρθρου;
- Πιστεύει πως η ζήτηση χρηματοδότησης θα αυξηθεί παρόλο που καθίσταται το προϊόν ακριβότερο;
- Κάθε επιτόκιο που υπερβαίνει αυτό των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας αγγίζει τα όρια ή είναι «τοκογλυφικό»;
- Γενικά η χρηματοοικονομική αγορά πως θα δουλέψει, μετά από αυτό;
Η θέση μας που την καταθέτουμε δημόσια είναι, ότι η ομάδα σύνταξης του νέου ΚΦΕ μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, να δούνε με περισσότερη σκέψη και προβληματισμό τις παρενέργειες που προκαλεί, το άρθρο 23, (την ίδια εκτίμηση εκφράζουμε και για το άρθρο 43 του ιδίου νομοσχεδίου), προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της πολυπόθητης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
*Kleopas Alliott Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ: Η Kleopas Alliott Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ ιδρύθηκε το 1991 στην Αθήνα. Από τότε η εταιρία έχει αναπτυχθεί με την προσθήκη προσωπικού απόλυτης εξειδίκευσης, και συνεχίζει να παρέχει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με προσωπική επαφή, όπως γινόταν από την αρχή της δραστηριότητας της. Οι εξειδικευμένες ομάδες λογιστών & φοροτεχνικών προσφέρουν υπηρεσίες σύμφωνα με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εταιρία σήμερα απασχολεί 25 περίπου στελέχη εκ των οποίων τουλάχιστον 12 κατέχουν άδεια λογιστή-φοροτεχνικού “Α” Τάξεως. Η εταιρία παρέχει τις υπηρεσίες της και υποστηρίζει επιχειρηματικές προσπάθειές σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της Βρετανικής Alliott Group στην οποία είναι μέλος από το 1991