Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (UNEP) για το Περιβάλλον κυκλοφόρησε μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι παγκόσμιες επενδύσεις σε τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας μειώθηκαν το 2012 κατά 11% , σε 140 δισ. δολάρια (105 δισ. ευρώ). Ωστόσο εγκαταστάθηκαν πιό πολλοί από ποτέ φωτοβολταϊκοί και ηλιοθερμικοί (CSP) σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση “Παγκόσμιες Τάσεις Επενδύσεων 2013 στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας” το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) από φωτοβολταϊκά μειώθηκε περίπου 40%. Η έκθεση τονίζει και την χωρική μετατόπιση των επενδύσεων: Μόνο στις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνονται οι επενδύσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα, και ηλιοθερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για τις υπόλοιπες τεχνολογίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Ο κύριος λόγος για την απροθυμία των επενδυτών στις μεγάλες ανεπτυγμένες αγορές, κατά το τελευταίο έτος, ήταν η πολιτική αβεβαιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, τονίζει η UNEP.
“Στο μέλλον οι επενδύσεις στην ηλιακή αλλά και στις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αναπτυχθούν μόνο σε χώρες που έχουν τη αξιόπιστη στήριξη της πολιτικής αλλά και την ανάγκη για επιπλέον σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και τέλος όπου οι φυσικές πηγές(ήλιος, αέρας, νερό) για ανανεώσιμη ενέργεια είναι διαθέσιμες.”
Συνολικά, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2012 μειώθηκαν κατά 12% σε 244 δισεκατομμύρια δολάρια (183 δισ. ευρώ). Το 2011 ήταν 279 δισεκατομμύρια δολάρια (209 δισ. ευρώ).
Επίσης, οι χρηματιστηριακές αξίες εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατρακύλησαν το 2012. Αιτίες ήταν η πλεονάζουσα παραγωγικής ικανότητα, αλλά και σοβαρά προβλήματα κατά το μήκος της αλυσίδας αξίας της ηλιακής και της αιολικής βιομηχανίας ενέργειας.
Μείωση των ηλιακών επενδύσεων στη Γερμανία, αύξηση στην Ιαπωνία
Στο 2012, η κατανομή των επενδύσεων ανά χώρα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό: Στη Γερμανία μειώθηκαν, αν οι Γερμανοί εγκατέστησαν το 2012 πολλά συστήματα λόγω της πτώσης των τιμών των προϊόντων. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 73% στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια (12 δισεκατομμύρια ευρώ), κυρίως λόγω της υψηλής feed-in tariff.
Η Κίνα παγκόσμια πρώτη στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Το 2012 η Κίνα επένδυσε περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ό, τι οι ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα είναι σήμερα με 67 δισεκατομμύρια δολάρια (50 δισ. ευρώ) στην πρώτη θέση. Αυτό είναι 22% περισσότερο από πέρυσι, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια.
Επενδύσεις στη Νότια Αφρική, το Μαρόκο, το Μεξικό, τη Χιλή και την Κένυα αυξήθηκαν κατακόρυφα
Σύμφωνα με την έκθεση, εντελώς διαφορετικά από ό, τι τα προηγούμενα πέντε χρόνια, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες επένδυσαν το 2012, 112 δισεκατομμύρια δολάρια(84 δισ. ευρώ) στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι επενδύσεις στα αναπτυγμένα έθνη έφτασαν τα 132 δισεκατομμύρια δολάρια (99 δισ. ευρώ).
Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία της εταρείας έρευνας και στατιστικής Bloomberg New Energy Finance (BNEF, New York, ΗΠΑ) και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.