Σχέδιο επιμήκυνσης -μέσω… τραπεζικών δανείων- του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε περισσότερες από τις 48 δόσεις που προβλέπει ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων (και οι οποίες θεωρούνται… λίγες, ιδιαίτερα για όσους χρωστούν μεγάλα ποσά) συζητούν οι τράπεζες και η διοίκηση του ΙΚΑ.
Τη δημιουργία ειδικών τραπεζικών προϊόντων – δανείων που θα δίνουν στις επιχειρήσεις και σε μεμονωμένους εργοδότες τη δυνατότητα να μπουν σε ρύθμιση και να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους στο δημόσιο σε περισσότερες δόσεις -έως και σε 72 και έναντι χαμηλότερου επιτοκίου από το 8,5% που ισχύει για τα ληξιπρόθεσμα- πρότεινε με επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος στις διοικήσεις της ΕΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή -την οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ»- ο διοικητής του ΙΚΑ προβλέπει ότι «στην παρούσα δυσχερή οικονομική περίοδο, οι επιχειρήσεις -ακόμα και οι βιώσιμες- δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο στενό πλαίσιο των 48 δόσεων που νομοθετήθηκε παρά την επιδίωξη της κυβέρνησης, των διοικήσεων των Ταμείων και όλων των εργοδοτικών οργανώσεων για τις 72». «Η θέση αυτή προσέκρουσε στην αδιάλλακτη θέση των εκπροσώπων της τρόικας που μας οδήγησε στη νομοθέτηση των 48 δόσεων», υπογραμμίζει ο διοικητής του ΙΚΑ και τους προτείνει να μελετήσουν ένα τραπεζικό προϊόν «μετατροπής των 48 δόσεων σε 72».
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Για παράδειγμα, αν μία επιχείρηση οφείλει 480.000 ευρώ, με βάση τη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώνει στο ΙΚΑ 10.000 ευρώ τον μήνα. Αν όμως οι δόσεις γίνονταν για την επιχείρηση 72 θα μπορούσε:
Για 48 μήνες να δίνονται μηνιαίες δόσεις στο ΙΚΑ ύψους 10.000 ευρώ, με την επιχείρηση να καταβάλει 480.000 ευρώ/72 : 6.666 ευρώ και η τράπεζα να καταβάλει 10.000 ευρώ ? 6.666 ευρώ = 3.334 ευρώ.
Στις 48 δόσεις, η επιχείρηση καταβάλλει 319.968 ευρώ και η τράπεζα 160.032 ευρώ (σύνολο 480.000 ευρώ) και μετά το πέρας των 48 δόσεων η επιχείρηση συνεχίζει να καταβάλει για άλλους 24 μήνες 6.666 ευρώ (δηλαδή 6.666 – 24 μήνες = 159.984 ευρώ) αποπληρώνοντας την οφειλή της προς την τράπεζα.
Στα εναλλακτικά σενάρια εξόφλησης των οφειλών, σε συνδυασμό με τη λήψη τραπεζικού δανείου, θα μπορούσαν να «μπουν», μειώνοντας το κόστος του δανεισμού, και οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος και οι οποίες κυμαίνονται από 25% έως 50% ως εξής:
- Για εφάπαξ εξόφληση μείωση προσαυξήσεων 50%.
- Για ρύθμιση σε 12 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 40%.
- Για ρύθμιση σε 24 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 35%.
- Για ρύθμιση σε 36 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 30%.
- Για ρύθμιση σε 48 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 25%.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ
«Πράσινο φως» για την εφαρμογή του σχεδίου δανειοδότησης των οφειλετών φέρεται να έχει δώσει και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρώντας ότι «αν δεν υπάρξουν διευκολύνσεις και περισσότερες δόσεις, η ρύθμιση δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα». Οι οφειλές στα Ταμεία «αγγίζουν» τα 15 δισ. ευρώ (από 7 δισ. ευρώ είναι τα βεβαιωμένα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) και η ηγεσία του υπουργείου προσδοκά να ενισχύσει τα μειωμένα, εξαιτίας της ύφεσης, έσοδα των Ταμείων μέσα από την είσπραξη «όσο το δυνατόν περισσότερων» από τη ρύθμιση όσων ληξιπρόθεσμων μπορούν να εισπραχθούν (σχετικό «ξεκαθάρισμα» άρχισε να κάνει ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Γιάννης Βρούτσης ενόψει της ανάληψης από το ΙΚΑ της είσπραξης των οφειλών των μεγάλων Ταμείων).
Επιχειρήσεις
Με πιστοποιητικό ενημερότητας από το ΙΚΑ
Η δανειοδότηση της τράπεζας προς την επιχείρηση «θα γίνεται με μηνιαίες δόσεις και μόνο αν η επιχείρηση έχει καταθέσει στον ειδικό λογαριασμό πρώτα τη δική της μηνιαία δόση και λάβει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας το οποίο θα χορηγεί το ΙΚΑ ενδεχομένως και για το τελευταίο 24μηνο», όταν δηλαδή η επιχείρηση καταβάλλει δόσεις μόνο προς την τράπεζα προκειμένου να εξοφλήσει τη δανειακή της ενίσχυση.
Πρόσθετη «εγγύηση» για τα δάνεια θα μπορεί να δίδεται και από το ΕΤΕΑΝ με βάση τις συζητήσεις που ήδη κάνουν τόσο ο Ρ. Σπυρόπουλος όσο και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κ. Παπαθανασίου σε υψηλό επίπεδο, με εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων, επιμελητηρίων αλλά και με στελέχη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος όπου κοινοποιήθηκε η σχετική πρόταση – επιστολή. Αυτό που απομένει είναι να καθοριστούν τα τραπεζικά κριτήρια (τόκοι, διαδικασίες κ.ά.) με βάση τα οποία θα χορηγούνται τα δάνεια.
Η ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία
Περιοριστικοί και αυστηροί, κατ’ αντιστοιχία των ρυθμίσεων των χρεών σε εφορίες και τελωνεία, είναι οι όροι της «διπλής» ρύθμισης των οφειλών που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με το σχετικό νόμο και την απόφαση του υπουργείου Εργασίας:
Οι δόσεις
Εως 12 για την πάγια ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2013 και έως 48 για τις κεφαλαιοποιημένες οφειλές μέχρι 31/12/2012 («νέα αρχή»). Κατ’ εξαίρεση θα μπορεί να φτάνουν τις 100 για φυσικά πρόσωπα που χρωστούν έως 5.000 ευρώ.
Απ’ ευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό
Οι πληρωμές θα διενεργούνται με αυτόματη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού που υποχρεωτικά θα «ανοίγει».
Πλήρης «ακτινογραφία» της περιουσιακής κατάστασης
Πλήρη στοιχεία θα παρέχονται για την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη με χρέος από 5.000 ευρώ και πάνω. Για οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ για την πάγια ρύθμιση και 75.000 ευρώ για τη νέα αρχή θα χρειάζεται, επιπλέον, βεβαίωση λογιστή, ορκωτού ή δικηγόρου και για πάνω από 150.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα, «εγγυητικές» και «εξασφαλίσεις» με υποθήκες.
Επιτόκιο 8%+
Αναδρομικά από 1/1/2013 για κάθε εκπρόθεσμη καταβολή εισφοράς (και δόσης) σε όλα τα Ταμεία, πλην του ΝΑΤ, θα επιβάλλεται αντί των γνωστών προσαυξήσεων επιτόκιο 8% + το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση.
imerisia.gr