Το έργο του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) θα δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, κυρίως, στις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει, στη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ, που, παρουσιάσθηκε την Πέμπτη για τον αγωγό, σε ημερίδα η οποία συνδιοργανώθηκε με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, στο ΕΒΕΑ. Στην ημερίδα υπήρξε διακομματική συναίνεση ως προς την αναγκαιότητα κατασκευής TAP με το ΚΚΕ, ωστόσο, να κάνει λόγο για μη διασφάλιση ωφελημάτων υπέρ των πολιτών.
Βεβαίως, η κατασκευή του έργου θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί κατά προτεραιότητα, μεταξύ των αγωγών ΤΑΡ και Ναμπούκο, απόφαση που αναμένεται τον Ιούνιο.
Στη γεωπολιτική όσο και οικονομική σημασία του Δια-Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι, εφόσον υλοποιηθεί το έργο που εξυπηρετεί την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγής αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την περιοχή της Κασπίας, η Ελλάδα από χώρα-προορισμός δευτερεύουσας σημασίας θα καταστεί διευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος, ενώ παράλληλα θα επανέλθει με πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές επενδυτικό σκηνικό, αφού θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας, με εισροή επενδυτικών κεφαλαίων που εκτιμώνται στο 1,5 δισ. ευρώ.
πηγή:naftemporiki.gr