Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δίνει, σύμφωνα με το πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα από την Ε.Ε.
Πιο συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι οι καταθέσεις, ανεξαρτήτου ύψους, είναι διασφαλισμένες, ακόμη και σε περίπτωση εξυγίανσης (resolution) μίας τράπεζας. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, αφού μετά την άνευ προηγουμένου απόφαση για την Κύπρο και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, το ενδεχόμενο ενός bail-in σε περίπτωση διάσωσης μίας τράπεζας έπαψε να φαντάζει απίθανο.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες κοινοτικές πηγές, αναγνωρίζεται ο αναβαλλόμενος φόρος σε ποσοστό 20%. Αυτό σημαίνει ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια, χωρίς ωστόσο να μειώνονται οι ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω των ΑΜΚ. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με τον αναβαλλόμενο φόρο να αναγνωρίζεται σε ποσοστό 10%.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου θεωρείται δεδομένη η επιτυχία των αυξήσεων σε Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ αναφέρεται η προσπάθεια που καταβάλει η Εθνική.
Ανανεώνεται για 5 έτη το καθεστώς των προνομιούχων μετοχών, με αποτέλεσμα να μετατίθεται η λήξη τους για το 2019, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, βάσει σχεδίου, η ανακεφαλαιοποίηση με την πλήρη «απεμπλοκή» του ΤΧΣ.
Μεταφέρονται για τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, που έως τότε θα πρέπει να έχει εκπονηθεί. Η περίπτωση των συνεταιριστικών τραπεζών αποτελούσε έναν… γρίφο για δυνατούς λύτες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου.
Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton αναφέρεται ότι θα πρέπει να πωληθούν έως τις 15 Ιουλίου, ενώ δίνεται περιθώριο ενός μήνα στην ProBank, με την τοποθέτηση επιτρόπου για την εξεύρεση των υπόλοιπων απαιτούμενων κεφαλαίων, από τη στιγμή που ήδη έχουν βρεθεί περί τα 150 εκατ. ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι τα κέρδη από την πώληση υβριδικών τίτλων ναι μεν θα μειώνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας αλλά δεν θα προσμετρώνται στα κεφάλαια για την κάλυψη του 10%, όπως εξάλλου, έχουν αναφέρει και οι τράπεζες που προχώρησαν στις συγκεκριμένες ενέργειες.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να στείλουν οι μεγάλες τράπεζες στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (στελέχη της DG Comp σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο) αναλυτικά σχέδια αναδιάρθρωσης στα οποία μεταξύ πολλών άλλων θα αναφέρουν πως θα αποδεσμευθούν από non core δραστηριότητες, με ρητή αναφορά σε ξενοδοχεία, ασφαλιστικές και άλλες δραστηριότητες.
Τέλος, ορίζεται ότι το ΤΧΣ από 5μελές θα έχει πλέον 7μελές διοικητικό συμβούλιο, θα αποτελεί ανεξάρτητη αρχή και θα υπογράψει μνημόνιο μαζί με την ΤτΕ για την διασφάλιση της καλής του λειτουργίας. Παράλληλα, ορίζεται ότι δεν θα μπορεί να γίνει κίνηση εξαγοράς πώλησης (corporate action) προτού ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
Πηγή:capital.gr