«Re-launching Athens» ή επανεκκινώντας την Αθήνα. Αυτή είναι η κωδική ονομασία του επιχειρησιακού προγράμματος που έχει καταρτίσει το επιτελείο του Δημάρχου Αθήνας Γιώργου Καμίνη για την ολική μεταμόρφωση της πρωτεύουσας με ορίζοντα το 2020. Το σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, που αναμένεται να παρουσιάσει η δημοτική αρχή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αρένας ενόψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014.
Το εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Jessica-που έχει τη στήριξη της ΕΤΕπ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης- αλλά και κεφάλαια ιδιωτών.
Τι αλλάζει
Ουσιαστικά το επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπει ευρύτατες παρεμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης Αλεξάνδρας-Ελαιώνα,την δημιουργία εμπορικών ή οικιστικών αναπτύξεων, την ανακαίνιση και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων και την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων. Συγκεκριμένα, το σχέδιο Καμίνη στηρίζεται σε πέντε πυλώνες.
1. Στην Διπλή Ανάπλαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση του project στο Βοτανικό της Μπάμπης Βωβός εκδηλώνουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη.
Το σχέδιο για τον Ελαιώνα περιλαμβάνει την δημιουργία ενός μητροπολιτικού κέντρου μεταφορών που θα συγκεντρώνει τις διάσπαρτες ιδιωτικές μεταφορικές εταιρείες. Την κατασκευή αθλητικού συγκροτήματος με γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γήπεδο μπάσκετ και ανοικτή πισίνα, χώρων αναψυχής με ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικού κέντρου.
Στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σχεδιάζεται η ανάπτυξη πάρκου 20 στρεμμάτων, υπόγειου χώρου στάθμευσης 700 θέσεων και η κατασκευή κτηρίου 680 τ.μ., όπου θα φιλοξενούνται αθλητικό μουσείου και χώροι αναψυχής και εστίασης.
2. Στο εγχείρημα ανάπλασης, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, της εταιρείας Oliaros στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη cluster δημιουργικής επιχειρηματικότητας με 10 ακίνητα, μέσω ανακατασκευής κενών διατηρητέων ή κατασκευή νέων κτηρίων, συνολικής δόμησης 10.660 τ.μ. και προϋπολογισμού 28εκατ. ευρώ. Την δημιουργία αγοράς ελληνικών και διεθνών προϊόντων (street market) με την υλοποίηση επεμβάσεων σε διατηρητέα κτήρια, έργο συνολικής δόμησης 15.767 τ.μ. και προϋπολογισμού 37,5 εκατ. ευρώ. Και την ανάπτυξη ιδιωτικών φοιτητικών κατοικιών στην οδό Μαραθώνος, με το project να είναι δόμησης 3.500 τ.μ. και προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ.
3. Στην κατασκευή εμπορικού πολυκέντρου, έκτασης 45.600 τ.μ. σε ιδιόκτητα οικόπεδα επί της Λεωφόρου Κηφισού της εταιρείας ανάπτυξης Artume. Το project είναι επένδυση 300 εκατ. ευρώ, με τον Δήμο Αθήνας να προσβλέπει στην είσπραξη ετήσιων τελών 3 εκατ. ευρώ κατά την λειτουργία του κέντρου. Αλλά και σε αντισταθμιστικά οφέλη που οι επενδυτές παρέχουν, όπως η κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού.
4. Στο πρόγραμμα «Rethink Athens», που περιλαμβάνει ευρύτατη παρέμβαση στο κέντρο της πόλης από την λεωφόρο Αμαλίας έως το τέλος της οδού Πατησίων, με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κομβικό σημείο τον σχεδιασμό της νέας Πλατείας Ομονοίας.
5. Στην δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων. Στο δυτικό όριο της Αθήνας με αναδιαμόρφωση των οδών Κεραμεικού, Μοναστηρίου, Σαλαμίνος, Γερανίου και Ιεράς Οδού (3,2 εκατ. ευρώ). Και στις περιοχές Κατεχάκη, Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη, Καλλιμάρμαρο (3,1 εκατ. ευρώ). Στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ο Δήμος Αθήνας προγραμματίζει την δημιουργία συστήματος βραχυχρόνιας ενοικίασης ποδηλάτων με την εγκατάσταση 70 σταθμών και 1.000 δικύκλων.
Το όραμα Καμίνη για την Αθήνα του 2020 περιλαμβάνει επίσης, παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο που προβλέπουν την επισκευή διατηρητέου κτηρίου ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής 8 με στόχο την δημιουργία θερμοκοιτίδας για εφαρμογές έξυπνων πόλεων(6,5 εκατ. ευρώ). Την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος αξιοποίησης πέντε ερειπωμένων κτηρίων (2,5 εκατ. ευρώ), την ανάπλαση της πλατείας Βαρβακείου Αγοράς (922,5 χιλιάδες ευρώ) και την ανάκτηση δημόσιου χώρου πεζοδρομίων στις οδούς Σόλωνος, Αθηνάς, Ευριπίδου και Σοφοκλέους (1,8 εκατ. ευρώ).
Μέριμνα επίσης, δίνεται στους απόρους και στους χρήστες ναρκωτικών, με τον Δήμο Αθήνας να προγραμματίζει την κατασκευή κόμβου κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου στο Παλαιό Φρουραρχείο απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης. Προωθείται επίσης, η κατασκευή κέντρου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στο Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή, προϋπολογισμού 8,1 εκατ. ευρώ.
«Εξαγγελίες επί εξαγγελιών για την Αθήνα»
Όπως επισημαίνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο εξαγγελιών για την υλοποίηση εκτεταμένων αναπλάσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το «Re-launching Athens» διαθέτει ρεαλιστικές προδιαγραφές, επειδή, χρηματοδοτικά, βασίζεται σε διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος Αθήνας θα δημιουργήσει ειδικό Ταμείο Αστικής Αναζωογόνησης, που θα στηρίζεται στο πρόγραμμα Jessica και θα λειτουργεί πιλοτικά σε πρώτη φάση, ενώ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, σημαντικό μέρος των δράσεων αναμένεται να υλοποιηθεί, έως το 2015, όπως το project της Oliaros που πρέπει να αδειοδοτηθεί μέχρι το τέλος του 2014 και να έχει ολοκληρωθεί έως το 2015 για να ενταχθεί στο Ν.4030/2011 (φορολογικά κίνητρα για την αναβάθμιση της περιοχής).
Αλλά και η υλοποίηση του εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος αναμένεται να προωθηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, οπότε αναμένεται να ληφθεί η άδεια κατασκευής.
capital.gr