Η ΡΑΕ διεκδικεί από τη ΔΕΗ ανταποδοτικά τέλη ύψους 2,5 εκατομμύρια ευρώ που δεν εισέπραξε από το 2001, καταθέτοντας αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια, η οποία δημοσιεύθηκε και στη Διαύγεια.
Σύμφωνα με παλαιότερη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης κάθε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη υποχρέωση καταβολής ετήσιου ανταποδοτικού τέλους ανάλογα με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απορρόφησαν οι πελάτες τους από το Σύστημα ή από το Δίκτυο και είχε οριστεί το 2001 σε 17 δραχμές ανά μεγαβατώρα (MWh). Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία της ΡΑΕ η ΔΕΗ δεν έχει αποδώσει ποτέ το ποσό αυτό τα τελευταία 12 χρόνια.
Ανταποδοτικό τέλος – Ορισμός
Το ανταποδοτικό τέλος έχει ως ειδικό προορισμό την αντιμετώπιση «Δημόσιας» δαπάνης που απαιτείται για ειδικής ωφελείας έργο και τη λειτουργία του ή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και πρέπει να βρίσκεται σε σχέση αναλογίας προς το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας ή του έργου. Η σχέση αναλογίας ανταποδοτικού τέλους και δαπάνης πρέπει να προκύπτει από την κανονιστική πράξη του τέλους και ειδικότερα από ενταγμένο σε αυτήν λογαριασμό, με σκέλη εσόδων και εξόδων, ή από λογαριασμό που θα συνοδεύει την κανονιστική πράξη.
Οπως αναφέρεται στον Τύπο, ο λόγος για τον οποίο η ΡΑΕ αποφάσισε τώρα να προχωρήσει στην αγωγή είναι γιατί και η ίδια βρέθηκε υπόλογη στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς, λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της, δεν νοείται να χάνει έσοδα που θεωρούνται και οιονεί έσοδα του δημοσίου.ων και εξόδων, ή από λογαριασμό που θα συνοδεύει την κανονιστική πράξη.