Ένα πλήρες βιογραφικό για όλα τα νέας γενιάς κτίσματα με την χρήση ψηφιακών αποδεικτικών, θέτει στην υπηρεσία της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενεργοποιώντας τις διαδικασίες για την ψήφιση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων.
Πρόκειται για το πολυτιμότερο αρχείο που θα τηρείται στα «κιτάπια» ενός ακινήτου αλλά και σε ηλεκτρονική βάση στο ΥΠΕΚΑ και θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως η οικοδομική άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, ακόμη και ένα ψηφιακό βίντεο που θα απεικονίζει όλους τους χώρους την ημέρα της αποπεράτωσής του και θα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα κάθε αλλαγής που θα συντελείται σε ένα κτίσμα (εσωτερικές διαρρυθμίσεις, αλλαγές χρήσης κ.α).
Είναι ίσως ένα από τα βασικότερα εργαλεία ελέγχου των οικοδομών που αν και θεσπίστηκε με νόμο από το 2010, ουδέποτε εφαρμόστηκε.
Στο ηλεκτρονικό αυτό μητρώο της κάθε οικοδομής, θα καταχωρούνται επίσης τα ονόματα των μηχανικών και των βεβαιώσεων που υπογράφουν, καθώς και τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι υπόλογοι για το κάθε ακίνητο που έχουν κατασκευάσει.
Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ταυτότητα των κτιρίων, αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως μια προσπάθεια καταγραφής του δομημένου χώρου καθώς στο νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, κάθε υποβολή δήλωσης στο νόμο θα συνοδεύεται και με ένταξη στην ταυτότητα του κτιρίου.
Στο υπουργείο τονίζουν ότι στόχος είναι η σταδιακή ένταξη στην ηλεκτρονική ταυτότητα και παλαιότερων κτισμάτων σε βάθος μίας δεκαετίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να δώσει σε διαβούλευση το σχέδιο ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας τα όπλα που θα το βοηθήσουν να αποκρούσει την κρητική για διαιώνιση της αυθαιρεσίας και την απουσία ελέγχων. Το γεγονός μάλιστα ότι η δημοσιοποίησή του συμπίπτει με την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τα αυθαίρετα ενισχύει την άποψη αυτή.
πηγή:newsmoney.gr