Ένα χρόνο μετά από το ιστορικό διηπειρωτικό του ταξίδι, το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse ολοκλήρωσε, το Σάββατο, το πρώτο σκέλος της αμερικανικής του περιοδείας. Για την πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημισμένη πτήση του από το Σαν Φρανσίσκο ως το Φοίνιξ, η οποία διήρκεσε 18 ώρες και 18 λεπτά, το Solar Impulse δεν χρειάστηκε ούτε μία σταγόνα καυσίμου καθώς τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον ήλιο.
Πίσω από το πηδάλιο του θεωρούμενου ως πιο προηγμένου ηλιακού αεροσκάφους στον κόσμο βρισκόταν ο κυβερνήτης Μπερτράν Πικάρ. Το Solar Impulse απογειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής από στρατιωτικό αεροδρόμιο έξω από το Σαν Φρανσίσκο, πέταξε πάνω από τις ακτές της Καλιφόρνια, πέρασε πάνω από τη βάση Έντουαρντς, κοντά στο Λάνκαστερ και τελικά προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο του Φοίνιξ, τα ξημερώματα του Σαββάτου – όλα αυτά χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να εξαντληθεί η μπαταρία του.
«Όλοι οι μεγάλοι πρωτοπόροι του 20ού αιώνα προσπάθησαν να πετάξουν από τη μία ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών έως την άλλη», δήλωσε ο Ελβετός Πικάρ. «Εμείς προσπαθούμε τώρα να κάνουμε το ίδιο, αλλά με ηλιακή ενέργεια, χωρίς καύσιμο, με το πρώτο αεροσκάφος που έχει την ικανότητα να πετάει μέρα και νύχτα μόνο με ηλιακή ενέργεια.»
Στο πλαίσιο της περιοδείας του, το αεροσκάφος επρόκειτο να πραγματοποιήσει σταθμούς στο Ντάλας, το Σεν Λούι και τη Ουάσιγκτον, προτού προσγειωθεί πανηγυρικά στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Μέχρι να συμβεί, ωστόσο, ενδέχεται να περάσουν έως και δύο μήνες: οι συνθήκες πτήσης του πρέπει να είναι ιδανικές, γι’ αυτό και κάποιες φορές το Solar Impulse παραμένει καθηλωμένο για μέρες σε ένα σταθμό.
Το άνοιγμα των φτερών του αεροσκάφους είναι το ίδιο με αυτό ενός Airbus A340, όμως ζυγίζει μόλις 1,6 τόνους. Είναι σχεδιασμένο να μένει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες – πετώντας δηλαδή και κατά τη διάρκεια της νύχτας – ενώ βασίζεται μόνο στην ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε μια συστοιχία μπαταριών ιόντων-λιθίου, οι οποίες φορτίζονται από σχεδόν 12.000 ηλιακές κυψέλες.
Απώτερος στόχος της ομάδας του Solar Impulse είναι να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα στο 2015.
Πηγή: naftemporiki.gr