Το φυσικό αέριο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αφορμή για εγκβιασμό της Τουρκίας

 
cyprus Το φυσικό αέριο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αφορμή για εγκβιασμό της Τουρκίας

Η Τουρκία εξ αιτίας της μεταφοράς του φυσικού αερίου αποκτά την δυνατότητα να εκβιάζει" όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και την Λευκωσία

Η Αγκυρα “θα υποχρεώσει” τη  Λευκωσία να κάνει υποχωρήσεις και να συμφωνήσει με τις κύριες τουρκικές απαιτήσεις για το Κυπριακό διαθέτοντας ως “βεβαίας επιτυχίας όπλο” το μέσον με το οποίο  θα μεταφέρεται στην Ευρώπη το φυσικό αέριο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

Αυτή είναι η αντίληψη στελεχών της αμερικάνικης εταιρίας Νoble Energy τα οποία είχαν συνομιλίες με κρατικούς λειτουργούς στην Αγκυρα στα μέσα Απριλίου. Η εταιρεία, η οποία έκανε τις έρευνες για αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει επενδύσει σημαντικά  ποσά για τη συνεκμετάλλευση του με το Ισραήλ, προβληματίζεται για τον  τρόπο και την οδό μεταφοράς του αερίου στις ξένες αγορές.

Η υγροποίηση και μεταφορά του αερίου με πλοία πρέπει να αποκλείεται επειδή θα κοστίζει πολύ. Έτσι, σχεδόν υποχρεωτικά το αέριο θα μεταφέρεται με αγωγό που θα διέρχεται από την Τουρκία – είτε απ’ ευθείας από τον θαλάσσιο χώρο του που προϋποθέτει πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, ειτε μέσω Λιβάνου και Συρίας.

“Η Τουρκία εξ αντικειμένου αποκτά την  δυνατότητα να εκβιάζει” όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και την Λευκωσία από την οποία θα ζητήσει την “την ενοποίηση της Κύπρου με την τουρκοκυπριακή ενότητα υπό τους δικούς της Όρους”, πιστεύει Αμερικάνος επιχειρηματίας ο οποίος ενδιαφέρεται για την  εκμετάλλευση όχι μονό του ισραηλινού αλλά και του “κυπριακού” αερίου–εάν και όταν αυτό υπάρξει.

Πρόσφατα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογαν “δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματα” του τουρκοκυπριακού κράτους. Αλλες τουρκικές πηγές συμπλήρωσαν ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται το ”μεσογειακό αέριο” τη στιγμή που μπορεί να εκμεταλλευθεί το πετρέλαιο του (κουρδικού) Βορείου Ιράκ με το οποίο συνορεύει.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.