Ευνοϊκές ρυθμίσεις για μικροοφειλέτες, μείωση των προσαυξήσεων ως και 50% και εγγυήσεις από τους μεγαλοοφειλέτες, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο.
Οσοι χρωστούν έως 5.000 ή 10.000 ευρώ θα αποπληρώσουν την οφειλή ανάλογα με τις δυνατότητές τους, χωρίς ελάχιστο όριο καταβολής.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τα μέσα να πληρώσουν την υποχρέωση, ενώ, όσοι οφείλουν πάνω από 50.000, ευρώ θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο με υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές.
Μάλιστα, για τους οφειλέτες άνω των 300.000 ευρώ θα υπάρχει υποχρέωση να προσκομίζουν και εμπράγματες εξασφαλίσεις. Παράλληλα στη νέα ρύθμιση προβλέπεται και μείωση των προσαυξήσεων, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής.
Οι εν λόγω μειώσεις θα αρχίζουν από 20%, για όσους καταβάλλουν τα χρέη σε 48 δόσεις, και θα κλιμακώνονται έως και 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μια δόση.
Τι περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση
- Οι μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων ανέρχονται σε 48 και θα είναι ισόποσες εκτός της τελευταίας
- Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31-12-12. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
- Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ή 75.000 θα εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο αν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων.
- Μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση.
- Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητά τους ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.
- Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%.
- Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία και όσες έχουν κατ’ επανάληψη ενταχθεί σε άλλες, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν.