Ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι επενδύσεις , το φυσικό αέριο και οι σιδηρόδρομοι είναι μερικοί μόνο από τους τομείς επί των οποίων μπορεί να οικοδομηθεί στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.
Αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα της 8ηςΣυνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας που έλαβε χώρα την Παρασκευή στην Αθήνα. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Δ. Κούρκουλας, ενώ εκ μέρους της Ρωσίας ήρθε στην Αθήνα ο υπουργός Μεταφορών κ.Μαξίμ Σοκόλοφ. Ο ρώσος υπουργός είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών κ.Δ. Αβραμόπουλο.
Όπως σημείωσε ο κ. Κούρκουλας, «ο τομέας της τουριστικής συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η ρωσική τουριστική αγορά αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση εξυπηρέτηση των Ρώσων πολιτών και τη συντομότατη έκδοση θεωρήσεων εισόδου από τις ελληνικές προξενικές αρχές. Είμαστε ευτυχείς που υποδεχθήκαμε, το 2012, 800.000 τουρίστες από τη Ρωσία και αναμένουμε άνω του 1.000.000 το 2013». Ο έλληνας υφυπουργός τόνισε επίσης ότι η πραγματοποίηση στη Μόσχα του Μουντιάλ του 2018, καθώς και η αναβάθμιση του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας ανοίγουν πεδίο δόξης λαμπρό για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν και πρωτόκολλο συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Η Αθήνα εξέφρασε την επιθυμία για διεύρυνση της ποικιλίας των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία (κρασιά, ποτά, νωπά φρούτα, καλλυντικά, προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας) και για μεγαλύτερη δυνατή διασπορά τους στη ρωσική επικράτεια. Η ρωσική πλευρά εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη διεύρυνση των εξαγωγών προς την Ελλάδα μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού.
Συζήτηση έγινε και για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της Ελλάδος με αέριο από τη Ρωσία και εξέφρασαν την ετοιμότητα να εξεταστεί το ζήτημα της παράτασης των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και μετά το πέρας του σημερινού συμβολαίου, το 2016. Στο τραπέζι έπεσαν επίσης τα θέματα του αγωγού South Stream, αλλά επίσης η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ όπου έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον του ενεργειακού κολοσσού της Gazprom.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές εκφράστηκαν υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας της εταιρείας «JSC Σιδηρόδρομοι Ρωσίας» με τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα ελληνικά λιμάνια, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διεθνών σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών διαδρόμων που διέρχονται από την ελληνική επικράτεια.