Η ΑΒΒ, ηγετική δύναμη στις τεχνολογίες ισχύος και αυτοματισμού, επέλεξε να χρηματοδοτήσει 40 ερευνητικά προγράμματα, μετά από πρόσκληση που έστειλε σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για υποβολή, προς επιχορήγηση, προτάσεων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ενέργειας και του αυτοματισμού.
Πρόκειται για προγράμματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ενέργειας και του αυτοματισμού τα οποία επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 500 προτάσεις περισσότερων από 250 πανεπιστημίων παγκοσμίως.
Το πρόγραμμα της ΑΒΒ για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων (Research Grant Program) σκοπεύει να υποστηρίξει υποσχόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές και ανώτερους ερευνητές προγραμμάτων βιομηχανικών εφαρμογών στον τομέα της ενέργειας και του αυτοματισμού. Τα 40 προγράμματα επιλέχθηκαν μεταξύ τουλάχιστον 500 προτάσεων που υποβλήθηκαν από παραπάνω από 250 πανεπιστήμια από 46 χώρες.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με το επίπεδο του ενδιαφέροντος και πολύ εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα των προτάσεων που υποβλήθηκαν. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στενής συνεργασίας και καινοτομίας με κυρίαρχα ερευνητικά πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας του Ομίλου ΑΒΒ, Prith Banerjee. «Ήδη έχουμε περίπου 100 υπάρχουσες συνεργασίες σε ερευνητικά προγράμματα με πανεπιστήμια που εδρεύουν ανά την υφήλιο και αναμένουμε να χρηματοδοτούμε 40-50 καινούρια κάθε χρόνο».
Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής ήταν το κατά πόσο τα προγράμματα ταίριαζαν με τα 33 ερευνητικά θέματα που καθόρισε η ΑΒΒ καθώς και η προοπτική τους για εκβιομηχάνιση. «Ψάχναμε συγκεκριμένα για προγράμματα που υποστηρίζουν τη στρατηγική μας, η οποία είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών ενέργειας και αυτοματισμού που θα εξοικονομούν ενέργεια και θα βελτιώνουν τη ζωή μας» προσθέτει ο Banerjee.
Οι επιχορηγήσεις συνήθως κυμαίνονται από 50.000 έως 80.000 δολάρια το χρόνο και παρόλο που η χρηματοδότηση αρχικά ισχύει για ένα έτος, η ΑΒΒ αναμένει να υποστηρίζει τα προγράμματα αυτά για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.
Οι επικεφαλείς των προγραμμάτων που επιλέχθηκαν έχουν ήδη ενημερωθεί και η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αξίζει να αναφερθεί πως μεταξύ των επιλεχθέντων είναι και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον κο Δημήτρη Λαμπρίδη.
Η ABB κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στις τεχνολογίες Ενέργειας και Αυτοματισμού, έχοντας στόχο οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και οι Βιομηχανίες να βελτιώσουν τις επιδόσεις του εξοπλισμού τους μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο Όμιλος εταιρειών ABB δραστηριοποιείται σε 100 χώρες και απασχολεί περίπου 145.000 εργαζομένους.