Τα μηναία στοιχεία που πλέον δημοσιεύει ο ΛΑΓΗΕ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνειών για το που βαδίζει η αγορά των ΑΠΕ εφόσον δε ληφθούν δραστικά μέτρα που να ακουμπούν και την καρδιά του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τα έργα που έχουν ήδη «κλειδώσει» τιμές και απολαμβάνουν εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις. Για την ακρίβεια θα απολάμβαναν υψηλές αποδόσεις εάν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ που ξεπερνούν τους έξι μήνες και δημιουργούν προβλήματα στο σύνολο της αγοράς.
Το πρόβλημα πάντως επιτείνεται. Παρά τα μέτρα του καλοκαιριού που πρόσκαιρα οδήγησαν σε εξισορρόπηση της κατάστασης, οι δυσοίωνες προβλέψεις ότι θα «παγώσει» η αγορά, διαψεύστηκαν πανηγυρικά και ήδη έχουν προστεθεί στο σύστημα πάνω από 600 MW. Αυτό σημαίνει ότι πάνε περίπατο όλοι οι προηγούμενοι υπολογισμοί και χρειάζονται και νέες παρεμβάσεις.
Το ερώτημα λοιπόν που καλείται να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι εάν θα καταφύγει για μία ακόμη φορά σε μέτρα πυρόσβεσης (αύξηση ΕΤΜΕΑΡ –πρώην τέλους ΑΠΕ– επιβολή νέας εισφοράς κλπ) ή θα αναζητήσει μια δομική λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικας, οδηγείται στη δεύτερη λύση, η οποία και αναμένεται να ανακοινωθεί στο πακέτο των μέτρων για την αγορά των ΑΠΕ στο νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τέλος του μήνα, αρχές Απριλίου.
Καρδιά της λύσης στο πρόβλημα του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ θα είναι η εθελοντική ανανέωση των υφιστάμενων συμβάσεων, με επέκταση χρονική. Το πραγματικά καλό νέο για τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών είναι ότι έχουν ήδη υπάρξει επαφές με τις τράπεζες –ιδιαίτερα εκείνες που έχουν μεγάλη έκθεση και έχουν μεγάλες χορηγήσεις στην αγορά των φωτοβολταϊκών– ώστε να συμμετάσχουν και αυτές στο κούρεμα, παρέχοντας ουσιαστική ελάφρυνση στους δανειολήπτες, ώστε να καταστεί βιώσιμη η μείωση των ταριφών. «Το έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι ότι χρειάζεται λύση και ειδικά ορισμένες τράπεζες που έχουν δώσει μεγάλα νούμερα, αφού μιλάμε για λύση που θα σώσει το σύστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του ΥΠΕΚΑ για το καυτό θέμα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της λύσης που προκρίνεται είναι ότι θα υπάρξει κατηγοριοποίηση. «Δεν μιλάμε για οριζόντια μέτρα, αυτό που έγινε το καλοκαίρι ήταν μια λύση έκτακτης ανάγκης, υπό την πίεση του χρόνου. Τώρα θα γίνει κατηγοριοποίηση» αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ.
Τι σημαίνει κατηγοριοποίηση; Άλλη περικοπή θα υπάρξει για ένα παλιό φωτοβολταϊκό που φτιάχτηκε πριν τέσσερα χρόνια με τιμή 4,5 ευρώ/Wattκαι απολαμβάνει τιμή ενέργειας 40 σεντς η KWh, και άλλη τιμή μια παλιά άδεια με κλειδωμένη υψηλή ταρίφα, που φτιάχτηκε πέρυσι με κόστος στα 2 ευρώ/Watt. Στην πραγματικότητα το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται μια φόρμουλα λύσης που θα συνυπολογίζει συγκεκριμένες παράμετρους (χρόνος υλοποίησης, ύψος ταρίφας, κόστος επένδυσης, χρόνος απόσβεσης) ούτως ώστε να προχωράει σε αναθεώρηση και χρονική επέκταση της σύμβασης, με τρόπο που να επιτυγχάνεται ελάφρυνση του συστήματος και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Πηγή:www.capital.gr