Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων της τρόικας με την Τράπεζα της Ελλάδος και τους Έλληνες τραπεζίτες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Επί τάπητος τέθηκε εκ νέου το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου το οποίο μελετάται από όλες τις πλευρές, ενώ οι δανειστές εξέφρασαν ισχυρή βούληση στην κατεύθυνση της επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, ωστόσο το τοπίο έχει λίγο πολύ ξεκαθαρίσει. Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου είναι κρίσιμης σημασίας για τα πιστωτικά ιδρύματα, διότι μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα ξεκινήσουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Επίσημα, χρονικές παρατάσεις ως προς την ανακεφαλαιοποίηση δεν πρόκειται να δοθούν. Ωστόσο, αν απαιτηθεί για κάποιες τράπεζες, θα υπάρξουν παρατάσεις έστω και άτυπες. Όσες τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει αισθητά τη διαδικασία των συγχωνεύσεων, αυτές αναμένεται να λάβουν παράταση και όπως αναμένεται θα καταθέσουν και επικαιροποιημένο business plan στο τέλος του Ιουνίου. Οι υπόλοιπες θα προχωρήσουν κανονικά με βάση το χρονοδιάγραμμά τους, όπως άλλωστε προβλέπει και ο προγραμματισμός τους.
Ένα κρίσιμο σημείο στις συζητήσεις μεταξύ τραπεζών – τρόικας – υπουργείου Οικονομικών και ΤτΕ ήταν οι ρυθμίσεις στα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η τρόικα, με δεδομένες τις μεγάλες μεταβολές, ποσοτικές και ποιοτικές που υπάρχουν όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, εκφράζει πια σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον ένα τέτοιο νομοσχέδιο μπορεί να επηρεάσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο, προκειμένου οι τράπεζες να καταφέρουν να βγουν ουσιαστικά στις αγορές και να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.
Νέα stress tests τον Δεκέμβριο
Οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα τεθούν εκ νέου στη διαδικασία των stress tests τον Δεκέμβριο με βάση όμως τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2013. Τα stress tests αυτά θεωρούνται απολύτως κρίσιμα τόσο για την περαιτέρω πορεία των τραπεζών όσο και για εκείνη των θυγατρικών τους.
Τα στοιχεία που αποτιμώνται ως θετικά για την πορεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι η επιστροφή των καταθέσεων -μολονότι η απομείωση συνεχίζεται αφού οι καταθέτες χρησιμοποιούν τα αποθέματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους- η έστω και μικρή «έξοδος» των πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές, και η τάση σταθεροποίησης του ρυθμού αύξησης των κόκκινων δανείων, τάση η οποία πάντως εκπορεύεται και από το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα χορηγούν δάνεια με φειδώ.
Η τρόικα επικεντρώνει τώρα στην περαιτέρω μείωση των δαπανών των πιστωτικών ιδρυμάτων, στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα χτιστούν από τούδε και στο εξής, αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία που θα καταγραφούν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Mετοχική σύνθεση
Τα στοιχεία αυτά σχετίζονται με τη νέα μετοχική σύνθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, αφού είναι φανερό πως προκειμένου να καλυφθεί το 10% των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών, νέοι μέτοχοι στρατηγικού χαρακτήρα θα αποκτήσουν μετοχικό κεφάλαιο στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τράπεζες θα απολέσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα είναι εκείνα που εμφανίζονται ως τα συνεπέστερα στο πλάνο αναδιάρθρωσής τους, όπως αυτό προβλέπεται μέσα από το Μνημόνιο. Η πορεία των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι εξαιρετικής σημασίας για την τρόικα, καθώς οι τράπεζες αποτελούν το μοχλό μέσω του οποίου θα κινηθεί η ελληνική οικονομία, όταν αυτή εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Ας σημειωθεί ότι οι τράπεζες, από την πλευρά τους, προετοιμάζουν πυρετωδώς τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους, ενώ μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουν ανακοινώσει και τα αποτελέσματά τους για το 2012, τα οποία έστω και μη οριστικοποιημένα έχουν γνωστοποιηθεί στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Τρία επίμαχα σημεία
Μέσα στην εβδομάδα η επόμενη συνάντηση με την τρόικα για τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενός θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει τα νοικοκυριά στην πληρωμή των δόσεων προκειμένου να μην αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Τρία είναι τα επίμαχα σημεία.
1. Για τις διατάξεις που προβλέπουν τη ρύθμιση δανείων, ατόμων με ατομικό εισόδημα 25.000 ευρώ, η τρόικα ζητά να μπουν αυστηροί περιορισμοί στις περιπτώσεις που κάποιοι έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε βάλει όριο τις 300.000 ευρώ.
2. Ενστάσεις βάζει η τρόικα στο επιτόκιο 1,5% για την τετραετή περίοδο χάριτος. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αμετακίνητο.
3. Η τρόικα θεωρεί χαμηλή τη δόση που βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης της πληρωμής της δόσης των νοικοκυριών που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η δόση είναι 40 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Το πρόβλημα επίσης που υπάρχει, είναι ο ακριβής προσδιορισμός των όσων αφορά η ρύθμιση των δανείων και κατ’ επέκταση το κόστος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες.
Παράταση
Επίσημα, χρονικές παρατάσεις ως προς την ανακεφαλαιοποίηση δεν πρόκειται να δοθούν. Ωστόσο, αν απαιτηθεί για κάποιες τράπεζες, θα υπάρξουν παρατάσεις έστω και άτυπες.
Αποτελέσματα 2012
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, προετοιμάζουν πυρετωδώς τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους, ενώ μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουν ανακοινώσει και τα αποτελέσματά τους για το 2012, τα οποία, έστω και μη οριστικοποιημένα, έχουν γνωστοποιηθεί στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Stress tests
Οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα τεθούν εκ νέου στη διαδικασία των stress tests τον Δεκέμβριο, με βάση όμως τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2013.