Επενδύσεις στην Ελλάδα από τις εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου

 
11 investment fot 330x248 Επενδύσεις στην Ελλάδα από τις εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου

Ξένες εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου έχουν ήδη επωφεληθεί των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα, με σκοπό να επενδύσουν σε προβληματικές επιχειρήσεις

Το βλέμμα τους στην Ελλάδα στρέφουν οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου (private equity firms), με πόλο έλξης τις φθηνές τιμές για την αγορά επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες για όλους όσοι έχουν την τόλμη να αναλάβουν ρίσκο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα από το 2009, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα, όμως, τώρα, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να εισέλθουν.

«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθούμε ενεργά με αυτή τη δραστηριότητα», είπε ο Θεόδωρος Κιακίδης, εταίρος της ελληνικής εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Global Finance από το 1993, σε δηλώσεις του στο Reuters. Αρκετές ξένες εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου έχουν ήδη επωφεληθεί των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα, με σκοπό να επενδύσουν σε προβληματικές επιχειρήσεις και, εν συνεχεία, να τις πωλήσουν με κέρδος.

Η BC Partners και η TPG Capital είναι μεταξύ αυτών που προσβλέπουν στην εξαγορά μεριδίου 33% στον ΟΠΑΠ, ενώ η Rhone Capital προσφέρθηκε, τον Ιανουάριο, να αγοράσει μερίδιο 39% στη S&B Industrial Minerals SA, όμιλο με χρηματιστηριακή αξία περίπου 290 εκατ. ευρώ και πωλήσεις σε 70 χώρες.

Ο κίνδυνος για τις εταιρείες αυτές είναι μεγάλος, επειδή το οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασταθές, ενώ, ακόμη και οι προ της κρίσης συμφωνίες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές απογοητευτικές. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί, φέτος, για έκτο διαδοχικό έτος κατά 4,5%, με αποτέλεσμα η συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ την περίοδο 2008-2013 να φθάσει γύρω στο 25%. Υπάρχουν, όμως, και κάποια θετικά σημεία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να βελτιώνεται από το 2014, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει ενισχυθεί 42% τους τελευταίους έξι μήνες. Επιπλέον, οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι χαμηλές, επειδή πολλές έχουν μεγάλα χρέη. «Υπάρχουν ανάγκες ρευστότητας, τις οποίες μπορεί να καλύψει μία εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, υπάρχουν τώρα κάποιοι που είναι πρόθυμοι να πωλήσουν και υπάρχουν και κάποιες τράπεζες που πρέπει να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους. Βασικά, διαφαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ για την οικονομία», αναφέρει ο κ. Κιακίδης.

Παρά την αισιοδοξία, όμως, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία συμφωνία στην Ελλάδα που να έχει στόχο την απόκτηση του ελέγχου μιας εταιρείας, αγοράζοντας το χρέος της. «Παρότι το περιβάλλον έχει βελτιωθεί, το ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο δεν είναι ακόμη άνετο στο να επενδύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις που είναι άμεσα εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία», επεσήμανε ο κ. Φώτης Χασιώτης της Lazard, σε δηλώσεις του στο Reuters.

Ιστορικό εξαγορών

- H πρώτη μεγάλη μοχλευμένη εξαγορά στην Ελλάδα, ήταν αυτή της Tim Hellas, από τις Apax Partners και TPG Capital, έναντι 1,6 δισ. ευρώ, το 2005. Το 2007, τα δύο private equity την πούλησαν στον Αιγύπτιο Ναγκίμπ Σαουίρις, έναντι 3,4 δισ. ευρώ.

- Το 2006, η BC Partners εξαγόρασε τη Hyatt Regency Hotels and Τourism έναντι 984 εκατ. ευρώ, αλλά έχασε τον έλεγχό της το 2011, καθώς η εταιρεία αναγκάστηκε σε αναδιάρθρωση χρέους και πέρασε στα χέρια των πιστωτών.

- Το 2007, η Rhone Capital εξαγόρασε την Infote έναντι 300 εκατ. ευρώ. Σήμερα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για πιθανή αναδιάρθρωση.

- Το 2008, η Carlyle Group απέκτησε τον έλεγχο της Νεοχημικής έναντι 749 εκατ. ευρώ, για να την επαναπωλήσει στον αρχικό της ιδιοκτήτη, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

- Η ελληνική Marfin Investment Group έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επενδύσεων, από την Olympic Air έως τη βιομηχανία τροφίμων Vivartia. Δεν διαθέτει την τυπική διάρθρωση ενός private equity, αλλά είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως επενδυτική εταιρεία συμμετοχών από το 2007. Η χρηματιστηριακή της αξία, σήμερα, είναι μόλις 300 εκατ., σύμφωνα με το Reuters, όταν το 2007 η εταιρεία είχε αντλήσει από επενδυτές 5,2 δισ. για deals στην περιοχή. Εχει επιστρέψει, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, περίπου 1 δισ. στους επενδυτές της, από το 2007.

- Η ελληνική Global Finance έχει αντλήσει περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ από επενδυτές, από το 1991.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.