Ο αριθμός των δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών στις εφορίες και στα Ταμεία παραμένει στο τραπέζι των συνεχιζόμενων και σήμερα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας. Αν δεν υπάρξει σύγκλιση, το θέμα θα παραπεμφθεί την ερχόμενη εβδομάδα στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Στις πολύωρες συσκέψεις που έγιναν χθες στο υπουργείο Εργασίας εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια για τη ρύθμιση η οποία επιδιώκεται να έχει ενιαίους κανόνες σε ότι αφορά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τα Ταμεία. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον αριθμό των δόσεων με την κυβέρνηση να επιδιώκει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις και την τρόικα να εμμένει σε λιγότερες δόσεις.
Η τρόικα έκανε ένα βήμα πίσω αποδεχόμενη ειδικά για τα Ταμεία να προβλεφθούν περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.
Απέρριψε, ωστόσο, τις εισηγήσεις για 66 δόσεις για όσους ενταχθούν στην, ύστατη ευκαιρία βάζοντας τον πήχυ στις 36.
Το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο θα αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο όσους χρωστούν στην εφορία και όσους στα Ταμεία, δηλαδή θα εφαρμοστούν δύο τύποι ρυθμίσεων κάτω, όμως, από ενιαίους κανόνες. Η ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο θα προβλέπει αυστηρά κριτήρια με την επιβολή υψηλών επιτοκίων και ποινών για τους ασυνεπείς, ενώ εκτός ρύθμισης θα βρεθούν όσοι στο παρελθόν είχαν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση με μοναδικό σκοπό τη λήψη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και στη συνέχεια δεν κατέβαλαν τις δόσεις.
Αντ. Μανιτάκης
Σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει για την υλοποίηση όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και να απορρίψει τα περί μη εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου λόγω ελλιπούς σχεδίου για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων επιδόθηκε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο Αντ. Μανιτάκης σε δήλωση του προέταξε το επιχείρημα της κινητικότητας και διέψευσε ότι υπάρχει το κακό κλίμα στις σχέσεις του με το οικονομικό επιτελείο. «Το υπουργείο σε στενή σχέση και αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιτάχυνση και διεύρυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Την περίοδο αυτή είναι φυσικό ο σχεδιασμός να επικεντρώνεται στο σχήμα της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.
Πάντως κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για το εάν η τρόικα πιέζει για απολύσεις υπογράμμισε πως τα προαπαιτούμενο για τη δόση είναι συγκεκριμένα και πρέπει να ικανοποιηθούν. Η ίδια πηγή υποστήριζε πως δεν τέθηκε τώρα θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, γιατί είχαμε πιο σημαντικά θέματα.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν πως οποιοδήποτε στοιχείο ζητηθεί από την τρόικα σε σχέση με το σχέδιο διαθεσιμότητας ή άλλες δεσμεύσεις είναι έτοιμοι να το δώσουν. Διευκρινίζουν πως το σχέδιο διαθεσιμότητας – κινητικότητας δεν είναι στα προαπαιτούμενα του Μαρτίου, αλλά σε επόμενη φάση.
Παράλληλα το υπουργείο επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών για τυχόν καθυστερήσεις προς άλλα υπουργεία.
Παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι για τη μη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, που οδηγούν στην μη απομάκρυνση των επίορκων από το Δημόσιο, θα πρέπει να ερωτηθεί και το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεδομένης -όπως σημείωναν- της απροθυμίας των δικαστικών να συμμετάσχουν στα συμβούλια.