Tην εκχώρηση στη ΔΕΠΑ των απαιτήσεων των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού από τους φορείς της αγοράς, έναντι των οφειλών τους προς αυτή, με ταυτόχρονη απάλειψη των τόκων υπερημερίας, της τάξης του 9%, που χρεώνει η ΔΕΠΑ στους ληξιπρόθεσμους ηλεκτροπαραγωγούς-πελάτες της εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αερίου και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έστω και προσωρινά το ντόμινο χρεών στην αγορά ηλεκτρισμού, που καταλήγει στη ΔΕΠΑ και απειλεί ακόμα και την αποκρατικοποίησή της. Ωστόσο, όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς, το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν πέσει φρέσκο χρήμα και μία λύση προς την κατεύθυνση αυτή, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, είναι να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί των εταιρειών Energa και Ηellas Power για να ξεπληρωθούν τα χρέη τους, άνω των 100 εκατ. ευρώ, προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ.
Δύο εταιρείες
Οι οφειλές των δύο εταιρειών, που έχουν κλείσει από τις αρχές του 2012, σε συνδυασμό με το έλλειμμα του λογαριασμού για τις ΑΠΕ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα ελλείμματα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού), οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, με αποτέλεσμα εκείνοι με τη σειρά τους να καθυστερούν να εξοφλήσουν τη ΔΕΠΑ.
Το πρόβλημα έχει οξυνθεί και εξ αιτίας της καθυστέρησης, περίπου ενός μήνα, με την οποία εξοφλεί η ΔΕΗ τις οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ σε συνδυασμό με την τακτική του συμψηφισμού, που εφαρμόζει. Η ΔΕΗ με τη διπλή της ιδιότητα του προμηθευτή και του παραγωγού ηλεκτρισμού συμψηφίζει τις οφειλές της «ΔΕΗ Προμήθειας» με τα ποσά που έχει λαμβάνειν ως «ΔΕΗ Παραγωγός», με αποτέλεσμα η ίδια να μη χρωστά στον ΛΑΓΗΕ και το έλλειμμα να μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες, οι οποίοι ζητούν να πάψει αυτή η πρακτική.
Αυτές ακριβώς οι οφειλές προς του ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού -περί τα 300 εκατ. ευρώ σήμερα, όσες περίπου και οι οφειλές τους προς τη ΔΕΠΑ- εξετάζεται να εκχωρηθούν στην εταιρεία αερίου, ύστερα από πρόταση των ίδιων των παραγωγών ηλεκτρισμού, η οποία είχε διατυπωθεί σε επιστολή του ΕΣΑΗ (του συνδέσμου που εκπροσωπεί τους ανεξάρτητους παραγωγούς) προς τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Στην ίδια επιστολή εκφράζεται ταυτόχρονα η ανησυχία των εταιρειών για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας μπορεί έναντι των οφειλών να προχωρήσει σε διακοπή της παροχής αερίου ή σε έκδοση διαταγής πληρωμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων, με καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο.
Το πρόβλημα των χρεών προς τη ΔΕΠΑ, λέγεται, ότι αποτελεί και έναν από τους λόγους για τον οποίο «έκαναν πίσω» πολλές εταιρείες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης και απέσυραν το ενδιαφέρον τους.
Εξάλλου, η πώληση ΔΕΠΑ φαίνεται ότι έχει μπλοκάρει και τις όποιες ενέργειες για μείωση των τιμών πώλησης του φυσικού αερίου.
Οι προσπάθειες που έγιναν, ιδιαίτερα μετά τις πιέσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών και του ΣΕΒ για να μειωθούν οι τιμές του αερίου «κόλλησαν» στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών, που ανησυχούν μήπως η μείωση των τιμών οδηγήσει σε μείωση των εσόδων της εταιρείας και επηρεάσει την αποκρατικοποίησή της.
- Η ΔΕΗ
Η ΔΕΗ με τη διπλή της ιδιότητα του προμηθευτή και του παραγωγού ηλεκτρισμού συμψηφίζει τις οφειλές της «ΔΕΗ Προμήθειας» με τα ποσά που έχει λαμβάνειν ως «ΔΕΗ Παραγωγός», με αποτέλεσμα η ίδια να μη χρωστά στον ΛΑΓΗΕ και το έλλειμμα να μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες, οι οποίοι ζητούν να πάψει αυτή η πρακτική. - Ο λόγος
Το πρόβλημα των χρεών προς τη ΔΕΠΑ, αποτελεί και έναν από τους λόγους για τον οποίο «έκαναν πίσω» πολλές εταιρείες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης και απέσυραν το ενδιαφέρον τους.
ΛΑΓΗΕ: Eλλειμμα 670 εκατ. το 2013 και 1,3 δισ. το 2014 από τις ΑΠΕ
Σωρευτικό έλλειμμα ύψους 670,05 εκατ. ευρώ για το 2013 και 1,32 δισ. ευρώ για το 2014 από τις ΑΠΕ προβλέπει ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) στην τελευταία επικαιροποιημένη έκθεσή του, με τον ρυθμό εγκατάστασης νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκών να αυξάνεται ραγδαία, φθάνοντας σε συνολική ισχύ στα 4,654 GW στο τέλος του 2013 και στα 5,245 GW στο τέλος του 2014.
Σήμερα το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ «τρέχει» με 333,47 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές Ιανουαρίου ως τις 15 Φεβρουαρίου εγκαταστάθηκε στο σύστημα νέα φωτοβολταϊκή ισχύς 296 MW, εκ των οποίων τα 278 MW αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα και τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Τους τελευταίους μήνες η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έχει επιταχυνθεί, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προλάβουν τις προθεσμίες που θέτει ο νέος νόμος.
Ετσι, στις 15 Φεβρουαρίου το σύνολο των φωτοβολταϊκών στη χώρα έφθανε στα 1.903 MW, εκ των οποίων τα 1.570 MW αφορούν σε πάρκα και τα υπόλοιπα σε φωτοβολταϊκά στις στέγες. Το μεγάλο μπουμ αναμένεται τον Μάρτιο, μήνα που λήγει η προθεσμία για εγκατάσταση με τους παλαιότερους, πιο ευνοϊκούς όρους. Ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά ότι τον τρέχοντα μήνα η συνολική φωτοβολταϊκή ισχύς θα φθάσει στα 2.085 MW, μέγεθος που όχι απλώς ξεπερνά τους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας για το 2014, αλλά προσεγγίζει τους στόχους για το 2020. Τον Μάρτιο αναμένεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά 182 MW, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών πάρκων στα 1.736 MW και την ισχύ των φωτοβολταϊκών στις στέγες στα 349 MW.
Οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ για το σύνολο της χρονιάς μιλούν για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2.580 MW, εκ των οποίων τα 2.080 MW σε πάρκα και τα υπόλοιπα 500 MW σε οικιακά συστήματα.
Στα αιολικά πάρκα οι νέες εγκαταστάσεις προβλέπονται περιορισμένες, αφού η ισχύς τους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 1.476 MW τον Φεβρουάριο στα 1.576 MW τον Δεκέμβριο, ενώ στάσιμη παραμένει η κατάσταση στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ.
πηγή: imerisia.gr