Θρίλερ στις Βρυξέλλες για την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ

 
Fotolia 35908147 XS 300x199 Θρίλερ στις Βρυξέλλες για την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ

Ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πλέον είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη

Σκληρή μάχη με αβέβαιη έκβαση για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοτικών πόρων έδινε η Ελλάδα στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής που άρχισε αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014 – 2020. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της Συνοχής διεξάγονταν υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του κοινοτικού Βορρά που επέμενε σε δραστικές οριζόντιες περικοπές. Η Σύνοδος-θρίλερ χαρακτηρίζονταν από απόλυτη αβεβαιότητα και οι επιδιώξεις της Αθήνας για ειδική μεταχείριση εξαρτώνταν από τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και το καταμερισμό των χρηματοδοτήσεων ανά κράτος-μέλος.

Η Αθήνα κατέβαλε προσπάθειες να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια από τα 11,5 – 12 δισ. ευρώ σε 13,5 – 14 δισ. ευρώ με ορισμένες επιπλέον παραχωρήσεις. Η μείωση των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα από τα 20,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2007 – 2013 οφείλεται κυρίως στις περικοπές των συνολικών δαπανών, αλλά και στην περίοδο αναφοράς που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του βιοτικού επιπέδου των περιφερειών, που είναι η τριετία 2008 – 2010, στην οποία όμως δεν αποτυπώνονται συνολικά οι επιπτώσεις της ύφεσης την επώδυνη διετία 2011 – 2012.

Καθυστέρηση 

H Σύνοδος ξεκίνησε με πάνω από 5 ώρες καθυστέρηση, στις 21.30 ώρα Ελλάδας, χωρίς να υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας, αλλά ούτε και προοπτική άμεσης σύγκλισης των θέσεων. Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες διμερείς επαφές του Χ. Ρομπάι με τους 27 ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της συμβιβαστικής του πρότασης. Στη συνέχεια διεξήχθη μίνι σύνοδος με τη συμμετοχή των κ. Ρομπάι, Ολάντ, Κάμερον και Μέρκελ με στόχο την επεξεργασία των επιμέρους ρυθμίσεων του σχεδίου συμφωνίας. Ήταν ένα παζάρι στο οποίο η Μεγάλη Βρετανία εμφανίστηκε με την αμετακίνητη θέση για αισθητή συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ο Ντ. Κάμερον είχε τη στήριξη της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας. Βασικό εμπόδιο για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ήταν οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις πολλών χωρών μελών.

Το Λονδίνο εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρό, επισημαίνοντας ότι η συμβιβαστική πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου δεν ήταν ικανοποιητική και πως για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερη μείωση των δαπανών. Η Γαλλία κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι η συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συρρίκνωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ιταλία και Τσεχία απείλησαν ανοιχτά με βέτο. Πάντως πριν από τη Σύνοδο ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε κοινή συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι, και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ξεχωριστή συνάντηση είχαν και οι λεγόμενοι «φίλοι της Συνοχής», με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντ. Τασκ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρεί στην Ελλάδα και ότι τώρα στόχος είναι η ανάκαμψη και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. που είναι «κλειδί» για την ανάπτυξη.

Στις προθέσεις του Χ. Ρομπάι ήταν η περαιτέρω μείωση των δαπανών σε σχέση με την πρώτη πρόταση που είχε υποβάλει στις 22 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, καθόρισε τις δαπάνες για την επταετία σε πληρωμές στα επίπεδα των 900 με 905 δισ. ευρώ. Οι μειώσεις αυτές είναι της τάξης 30 δισ. ευρώ για τις πληρωμές σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δύσκολα μπορούσε να γίνει δεκτή δεδομένου ότι οι χώρες του κοινοτικού βορρά ζητούν μεγαλύτερη μείωση, ενώ οι χώρες της συνοχής διαφωνούν για τον εντελώς αντίθετο λόγο, θεωρώντας ότι συρρικνώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής. Αργά χθες το βράδυ υψηλόβαθμος Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε ότι «η κατάρτιση ετήσιων προϋπολογισμών δεν θα ήταν καταστροφή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί «σενάριο τρόμου» να οδηγηθεί σε ναυάγιο (και) αυτή η Σύνοδος Κορυφής. Σε εντελώς αντίθετο κλίμα κινήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (που απαιτείται να προσυπογράψει την όποια συμφωνία), ο οποίος έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για την μια «ευρωπαϊκή εκδοχή» του δημοσιονομικού γκρεμού.

Ανεργία νέων 
Ο κ. Βαν Ρομπάι πρότεινε τη σύσταση ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, το οποίο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση δράσεων για την αναχαίτιση της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών. Το ποσό που αναμένεται να προτείνει κυμαίνεται μεταξύ 5 – 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι επιπρόσθετα κονδύλια και το υπόλοιπο θα βρεθεί από άλλες γραμμές του προϋπολογισμού.

  • Αντ. Σαμαράς: Οι πόροι από Ε.Ε. «κλειδί» για ανάπτυξη 
    «Κλειδί» για να πετύχει η Ελλάδα αποτελούν οι πόροι από τα ταμεία της Ε.Ε. με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη. Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής. «Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Ο μεγάλος στόχος πλέον είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη. Επομένως, οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν το «κλειδί», αποτελούν την εγγύηση για να πετύχει η τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
  • Μίνι σύνοδος 
    Μετά την ενημέρωση των «27» από τον Χ. Ρομπάι διεξήχθη μίνι σύνοδος με τη συμμετοχή των κ. Ρομπάι, Ολάντ, Κάμερον και Μέρκελ, με στόχο την επεξεργασία των επιμέρους ρυθμίσεων του σχεδίου συμφωνίας. Ο Ντ. Κάμερον εμφανίστηκε αμετακίνητος έχοντας τη στήριξη της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας.
πηγή:imerisia.gr
 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.