ΠΑΚΕΤΟ μέτρων για την αντιμετώπιση του εκρηκτικά αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, μετά τις σχετικές κατευθύνσεις που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συναντήθηκε με τους επικεφαλής μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στη συνάντηση συζητήθηκε για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα με τον πρωθυπουργό το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία (έχει φθάσει σχεδόν στο 50% του συνολικού κόστους παραγωγής). Το θέμα είχε συζητηθεί και κατά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με εκπροσώπους του ΣΕΒ στις 14 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος όπως σημειώνεται και στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ, «έχει εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στις παραγωγικές και εξαγωγικές μονάδες της βιομηχανίας το απαράδεκτα για ευρωπαϊκά δεδομένα υψηλό κόστος ενέργειας στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο».
Αναλυτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και μάλιστα σε όλα ανεξαιρέτως τα ενεργειακά προϊόντα (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) παρουσίασαν στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και οι επικεφαλής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Μιχάλης Στασινόπουλος, της Αλουμίνιον της Ελλάδος Ευάγγελος Μυτιληναίος, της Επιλέκτου Ευριπίδης Δοντάς και της ΓΙΟΥΛΑ Ευάγγελος Βουλγαράκης.
Όπως τονίστηκε από τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων καθώς ήδη έχουν κλείσει μονάδες, ενώ άλλες είναι στα πρόθυρα να σταματήσουν τη λειτουργία τους, την ίδια ώρα που η παραγωγή, οι εξαγωγές και οι θέσεις εργασίας μειώνονται με γοργούς ρυθμούς.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών προκειμένου να διαμορφωθεί το ταχύτερο δυνατόν πακέτο μέτρων ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και με τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ήδη οι κ. Παπαγεωργίου και Στουρνάρας βρίσκονται σε στενή συνεργασία για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και μεταξύ των θεμάτων που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η ενεργοποίηση της κοινοτικής κατεύθυνσης για λήψη μέτρων αντιστάθμισης του επιπλέον κόστους που προκαλεί η αγορά δικαιωμάτων ρύπων.
Η ΕΕ έχει δώσει τη δυνατότητα αντιστάθμισης έως και του 85% του επιπλέον αυτού κόστους σε 14 ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας (χάλυβας, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί, χημικά, λιπάσματα κ.λπ.) μέσω κρατικής ενίσχυσης. Μάλιστα σχετική νομοθεσία έχουν υιοθετήσει ήδη η Βρετανία, η Γερμανία και η Νορβηγία ενώ προωθούν και η Γαλλία και η Ισπανία. Η υιοθέτηση του συστήματος αυτού αποτελεί βασικό αίτημα της ελληνικής βιομηχανίας και έχει υπολογιστεί ότι το κόστος δεν ξεπερνά τα 25-30 εκατ. ευρώ.
Επίσης μεταξύ των αιτημάτων των επιχειρήσεων είναι η μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα για τις βιομηχανίες, αλλά και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Οι επιχειρήσεις μάλιστα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σαφή περιθώρια μείωσης της τιμής αφού το περιθώριο κέρδους της ΔΕΠΑ ξεπερνά και το 15%.
πηγή: express.gr