Η αμερικανική εταιρεία “Bankers Solar” (Gilbert, Αριζόνα, ΗΠΑ) και η γερμανική θυγατρική της εταιρεία “Apollon” (Δρέσδη) με μια νέα φωτοβολταϊκή εφεύρεση, θα επιφέρουν μέσα στο 2013 επανάσταση στη βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας: Οι δύο εταιρείες ανέφεραν σε δελτίο τύπου, ότι ολοκλήρωσαν την κατασκευή ενός πρωτότυπου φωτοβολταϊκού πλαισίου με βάση το πυρίτιο και απέκτησαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το υψηλής απόδοσης πάνελ. Το νέο φωτοβολταϊκό πάνελ μπορεί να παραχθεί σε τιμή πολύ πιό χαμηλή(περίπου το 1/10) από τις κανονικές σημερινές τιμές της αγοράς και με διπλάσια απόδοση από τα σημερινά ηλιακά πλαίσια πυριτίου.
“Το κόστος παραγωγής των νέων ηλιακών συλλεκτών μπορεί να είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από εκείνο των Κινέζων κατασκευαστών, ακόμα και αν η παραγωγή γίνεται στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Jost Alfred, ο Πρόεδρος της Bankers Solar.
Η νέα τεχνολογία βασίζεται σε μιά πολύ απλή, αλλά και πολύ αποτελεσματική και πολύ οικονομικότερη αρχή: Σε αντίθεση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά συστήματα, το νέο σύστημα απαιτεί μόνο ένα κλάσμα του υλικού πυριτίου του ημιαγωγού. Ταυτόχρονα, η παραγωγή ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας του πλαισίου είναι περίπου διπλάσια από αυτή στα συμβατικά φωτοβολταϊκά, και φτάνει το 28%!.
Η μονάδα χρησιμοποιεί ως βάση, ένα ολογραφικό οπτικό, αντί του μέχρι σήμερα δαπανηρού επίπεδου φακού (φακός Fresnel, για παράδειγμα) γαι την συγκέντρωση του φωτός. Το ολογραφικό φιλτράρει μόνο το φως στην επιθυμητή περιοχή μηκών κύματος και έτσι αποφεύγονται ορισμένα μήκη κύματος που προκαλούν θερμότητα, η οποία οδηγεί σε μείωση της παραγωγικής ικανότητας. Ο σχεδιασμός της μονάδας επιτρέπει 20 – έως 30-πλάσια συγκέντρωση των διηθημένων κυμάτων φωτός, έτσι, μειώνονται τα έξοδα για το υλικό πυριτίου κατά περισσότερο από 90% σε σχέση με τις τυποποιημένες κυψέλες πυριτίου.
Το φως του ήλιου διηθείται μέσω μιας μεμβράνης σιλικόνης κολλημένη σε γυάλινη πλάκα. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αντιγραφεί φτηνά και εξοικονομεί κόστος αφού δεν απαιτούνται λέιζερ για την κατασκευή των κυττάρων.