Aπορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΛΑΡΚΟ που είχε καταθέσει η ΔΕΗ για συντηρητική κατάσχεση στην περιουσία της εταιρείας μέχρι του ποσού των 39, 2 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ έχει προσφύγει κατά της ΛΑΡΚΟ (όπως αναφέρουν κύκλοι της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ), η οποία βρίσκεται σε καθεστώς αποκρατικοποίησης, διεκδικώντας την πληρωμή οφειλών από κατανάλωση ρεύματος, απαίτηση την οποία κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ανέβασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ποσό των 80 εκατ. ευρώ.
Τα ποσά αυτά αμφισβητεί η βιομηχανία σιδηρονικελίου, η οποία έχει προσφύγει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καταγγέλλοντας υπέρογκες και αυθαίρετες χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Μάλιστα η ΡΑΕ έχει εκδώσει προσωρινή απόφαση με την οποία όρισε τα 50 ευρώ/Mwh ως προσωρινή τιμή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στην εταιρεία, ποσό σημαντικά μικρότερο από αυτό που χρέωνε ως τότε η ΔΕΗ, που είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ.
«Ελλειψη κινδύνου»
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης, αλλά απέρριψε την αίτηση κατάσχεσης, κρίνοντας ότι «από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν πιθανολογήθηκε ότι η οφειλέτρια πρόκειται να εκποιήσει υφιστάμενα περιουσιακά της στοιχεία… Συνεπώς ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη της απαίτησης, η αίτηση πρέπει να απορριφθεί για έλλειψη επικείμενου κινδύνου».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι προ ημερών η Εθνική Τράπεζα, ως κάτοχος του περίπου 33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, έστειλε εξώδικο προς όλους τους συναρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας, αμφισβητώντας τη δυνατότητα διαχωρισμού του εργοστασιακού συγκροτήματος της Λάρυμνας από την εταιρεία και καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην προβούν σε καμία ενέργεια που να θέτει σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματα της τράπεζας στη ΛΑΡΚΟ.
Ο διαχωρισμός είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζονται εν όψει της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Σε ανακοίνωσή της η Εθνική διευκρινίζει ότι οι εξώδικες δηλώσεις είχαν σκοπό να ενημερώσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και της εκτάσεως των 1.400 στρεμμ. επί του οποίου βρίσκεται το εργοστάσιο. Πάντως στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο και την εταιρεία, βάσει της οποίας το Δημόσιο της έχει εκμισθώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων της Λάρυμνας.
πηγή:imerisia.gr