Η SMA, κατασκευάστρια ηλιακών μετατροπέων και ειδική στα φωτοβολταϊκά συστήματα, η TÜV Rheinland, παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες δοκιμών στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και το Πανεπιστήμιο του Kassel ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα ερευνητικό έργο για τη βελτιστοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων μεγάλης κλίμακας, προς εγκατάσταση σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια. Οι στόχοι του ερευνητικού έργου “Giga PV” είναι η βέλτιστη προσαρμογή των μεμονωμένων εξαρτημάτων σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες και η περαιτέρω μείωση του κόστους για τα φωτοβολταϊκά συστήματα μεγάλης κλίμακας. Η SMA θα διαχειριστεί το ερευνητικό έργο, η διάρκεια του οποίου έχει οριστεί στα τρία χρόνια.
Η περιοχή του ισημερινού προσφέρει άριστες συνθήκες για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, με ισχύ στο φάσμα των γιγαβάτ, που εκτείνονται σε αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα και τροφοδοτούν απευθείας με ηλεκτρικό ρεύμα το δίκτυο υψηλής τάσης, είναι απολύτως συμβατές με τον σκοπό αυτό.
Ωστόσο, οι συχνά ακραίες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν επί τόπου θέτουν προκλήσεις στις εγκατάστασεις και τα εξαρτήματά τους. Αυτά τα φωτοβολταϊκά συστήματα πρέπει να βελτιστοποιηθούν ώστε να αντέχουν στην ακραία ζέστη, τις βροχές των μουσσώνων και τις καταιγίδες της ερήμου, παραμένοντας παράλληλα οικονομικά βιώσιμα. Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του ηγετικού προφίλ της γερμανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, όσον αφορά στην καινοτομία και τoν εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και στην ανάπτυξη μελλοντικών αγορών με αναπτυξιακές τάσεις.
Συνεπώς, κατά τη διάρκεια των τριών επόμενων ετών, η SMA, η TÜV Rheinland και το Πανεπιστήμιο του Kassel θα συνεργάζονται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου που υποστηρίζεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, έτσι ώστε, πέρα από τη βελτιστοποίηση του μοντέλου του συστήματος, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και οι μετατροπείς να επιτύχουν σημαντική μείωση στο κόστος για φωτοβολταϊκά συστήματα. Η Hanwha Q.CELLS GmbH, παραγωγός φωτοβολταϊκών πλαισίων, είναι ένας επιπλέον συνεργάτης. Tο έργο “Giga PV” είναι ένα από τα πολλά συνεργατικά ερευνητικά προγράμματα που ξεκίνησαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Καινοτομία στα Φωτοβολταϊκά (“Innovationsallianz Photovoltaik” – Alliance for Innovation in Photovoltaics) και υποστηρίζονται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, καθώς και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας.
Συμμετέχοντες εταίροι
SMA
Ο Όμιλος SMA σημείωσε κύκλο εργασιών 1,7 δισ. ευρώ το 2011 και είναι ο ηγέτης στην αγορά φωτοβολταϊκών μετατροπέων παγκοσμίως. Ως Όμιλος ενεργειακής διαχείρισης παρέχει καινοτόμες τεχνολογίες για μελλοντικές εφαρμογές ενεργειακού εφοδιασμού. Η εταιρεία εδρεύει στο Niestetal της Γερμανίας και δραστηριοποιείται σε 21 χώρες, σε έξι ηπείρους. Ο Όμιλος επιχειρήσεων απασχολεί περισσότερους από 5.500 εργαζόμενους, πλέον των εργαζομένων έκτακτης απασχόλησης, παγκοσμίως. Το ευρύ φάσμα προϊόντων της SMA περιλαμβάνει τον κατάλληλο μετατροπέα για κάθε τύπο φωτοβολταϊκού πλαισίου και για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις κάθε ισχύος καθώς και συστήματα τηλεμετρίας και ενεργειακής διαχείρισης. Το φάσμα προϊόντων περιλαμβάνει τόσο μετατροπείς για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις διασυνδεδεμένες στο δημόσιο δίκτυο, όσο και για αυτόνομα δίκτυα. Κατά συνέπεια, η SMA είναι σε θέση να προσφέρει την τεχνικώς βέλτιστη λύση μετατροπέα για όλες τις κατηγορίες ισχύος και όλους τους τύπους εγκαταστάσεων. Από το 2008, η μητρική εταιρεία SMA Solar Technology AG συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Prime Standard του Χρηματιστηρίου Αξιών της Φρανκφούρτης (S92) και η μετοχή της προστέθηκε στο TecDAX. Η SMA έχει διακριθεί επανειλημμένα στο παρελθόν για την εξαιρετική της απόδοση ως εργοδότης και τα έτη 2011 και 2012 κατέκτησε την πρώτη θέση στο γερμανικό διαγωνισμό «Great Place to Work». Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.SMA.de και για την Ελλάδα www.SMA-Hellas.com.
TÜV Rheinland
Ο όμιλος TÜV Rheinland είναι από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους φορείς υπηρεσιών δοκιμών διεθνώς, με 140 χρονια εμπειρίας. Απασχολεί περισσότερους από 16.000 ανθρώπους σε 500 τοποθεσίες σε 65 χώρες, ενώ έχει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης του 1,417 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει να εργάζεται στην τεχνική δοκιμή φωτοβολταϊκών εξαρτημάτων σε εργαστηριακό επίπεδο, ήδη από το 1985. Σήμερα, το εξειδικευμένο δίκτυο της TÜV Rheinland στον τομέα της ηλιακής ενέργειας περιλαμβάνει περί τους 300 ειδικούς. Ως ο ηγέτης στην παγκόσμια αγορά ελέγχου και πιστοποίησης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, η TÜV Rheinland λειτουργεί οκτώ εργαστήρια σε επτά χώρες παγκοσμίως. Σε διεθνές επίπεδο, πάνω από 500 κατασκευαστές φωτοβολταϊκών προϊόντων συγκαταλέγονται στο πελατολόγιο του παρόχου δοκιμαστικών υπηρεσιών. Οι ειδικοί όχι μόνο ελέγχουν φωτοβολταϊκά πλαίσια και εξαρτήματα, αλλά επίσης αναπτύσσουν νέες δοκιμαστικές μεθόδους, συνεργάζονται σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και επιβλέπουν την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε διεθνή κλίμακα.
Πανεπιστήμιο του Kassel
Το Πανεπιστήμιο του Kassel ιδρύθηκε το 1971. Αυτή τη στιγμή, έχει εγγεγραμμένους 22.200 φοιτητές σε 10 σχολές. Το ακαδημαϊκό του προφίλ χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο συνδυασμό εξειδικεύσεων σε πεδία περιβάλλοντος, τεχνολογίας, πολιτισμού και κοινωνίας. Το Πανεπιστήμιο του Kassel περηφανεύεται για ένα ξεχωριστό προφίλ έρευνας και εκπαίδευσης στο περιβαλλοντικό πεδίο. Το Κέντρο Εξειδίκευσης στην Τεχνολογία Αποκεντρωμένης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (KDEE) του Πανεπιστημίου του Kassel, που ιδρύθηκε από το Δρ. Peter Zacharias το 2009, ασχολείται με την τεχνολογία ενεργειακών συστημάτων συσκευών, για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην ηλεκτρονική ισχύος σε υβριδικά συστήματα, στο σύστημα διανομής, στην αποκεντρωμένη μετατροπή ενέργειας, καθώς και στα φορητά συστήματα ενεργειακής τροφοδοσίας. Το Κέντρο Εξειδίκευσης στην Τεχνολογία Αποκεντρωμένης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (KDEE) και το Ινστιτούτο για την Τεχνολογία Συστημάτων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (EVS) αυτή τη στιγμή απασχολούν περίπου 23 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και πάνω από 15 φοιτητές-βοηθούς. Tο Κέντρο Έρευνας για Περιβαλλοντικά Συστήματα (CESR) ιδρύθηκε το 1994 και ασχολείται με θέματα σχετικά με το περιβάλλον, ειδικά σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις και η ανάπτυξη μοντέλων και μεθόδων προσομοίωσης αποτελούν το κεντρικό σημείο έρευνας στο Κέντρο.