Στην ανάγκη για διαφάνεια και ανεξαρτησία της πυρηνικής ρυθμιστικής αρχής της Ιαπωνίας επέμεινε ο πρόεδρος της νέας αρχής, η οποία συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο.
Η ρυθμιστική αρχή δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το προηγούμενο όργανο, το οποίο κατηγορείται ότι απέτυχε στην αποστολή του πριν και μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα.
«Η προηγούμενη υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφαλείας (ΝΙSΑ), υπαγόταν στο υπουργείο Βιομηχανίας, το οποίο προωθούσε την πυρηνική ενέργεια», ανέφερε ο Σουνίτσι Τανάκα ενώπιον των διεθνών εμπειρογνωμόνων που συναντήθηκαν στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, στο πλαίσιο της διεθνούς υπουργικής διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια. «Η νέα υπηρεσία ασφαλείας είναι ανεξάρτητη από το υπουργείο», τόνισε.
Η πυρηνική ρυθμιστική αρχή, η οποία αποτελείται από μια πενταμελή επιτροπή και από 500 διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς, έχει μεταξύ άλλων ως αποστολή να καθορίσει τους νέους κανόνες πυρηνικής ασφάλειας, να εποπτεύσει την επεξεργασία σχεδίων πρόληψης και διάσωσης για τις περιοχές, στις οποίες υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις και να αποφανθεί για την ασφάλειά τους.
Σύμφωνα τον πρόεδρο της επιτροπής, η διαφάνεια θα εξασφαλιστεί κυρίως με τη μετάδοση μέσω Ίντερνετ των συνεδριάσεών της και των τριών εβδομαδιαίων συνεντεύξεων Τύπου.