Τουλάχιστον τη μισή δημοσιονομική προσαρμογή που φιλοδοξεί να επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κληθούν να σηκώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, αφού από τα 2,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να αποδώσουν συνολικά οι νέες ρυθμίσεις, τα 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν, ακριβώς, από αυτές τις δύο ομάδες φορολογουμένων. Παρά ταύτα, ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου, πολλές παραμένουν ακόμη οι γκρίζες ζώνες για την ορθή εφαρμογή των μέτρων, κάτι που αναμένεται να φέρει πλήθος διευκρινιστικών εγκυκλίων από το υπουργείο Οικονομικών.
Κυριότερη μεταξύ αυτών η λεπτομερής φορολογική μεταχείριση των εργαζομένων με «μπλοκάκι», καθώς πέραν του ζητήματος της ένταξής τους σε κλίμακα μισθωτών ή ελεύθερων επαγγελματιών, δεν αποσαφηνίζεται η διατήρηση της έκπτωσης των δαπανών για όσους παρουσιάζουν εξαρτημένη εργασία. Ζητήματα προκύπτουν, επίσης, τόσο για το είδος των δαπανών που θα εκπίπτουν για όσους φορολογηθούν με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, όσο και τον προσδιορισμό του ακαθάριστου και του καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα με αντικειμενικό τρόπο. Από την άλλη πλευρά, πέραν κάθε διευκρίνισης και αμφιβολίας εμφανίζεται η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ και χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο.
Ακολουθούν αποκωδικοποιημένες οι νέες διατάξεις που καθορίζουν το ύψος της επιβάρυνσης για κάθε επιτηδευματία, τα μπλοκάκια που γλυτώνουν την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, το ύψος του τέλους επιτηδεύματος αλλά και το εύρος της παρέμβασης των ελεγκτικών Αρχών για τον προσδιορισμό του εισοδήματος.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και τη φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος με κλιμακωτούς συντελεστές 26% και 33%. Ετσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση θα φορολογούνται με 26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ και με 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ. Με την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται σημαντικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 5.000 ευρώ δεν πλήρωνε καθόλου φόρο. Με το νέο σύστημα θα καταβάλλει 1.300 ευρώ. Υπερδιπλάσια είναι η επιβάρυνση για επαγγελματία με εισόδημα 20.000 ευρώ, καθώς από 2.420 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα, θα κληθεί να καταβάλλει 5.200 ευρώ, δηλαδή 2.780 ευρώ παραπάνω! Αντίθετα, κάποιος με 60.000 ευρώ εισόδημα κατέβαλλε μέχρι σήμερα 16.420 ευρώ και στο εξής θα καταβάλλει 16.300, εξοικονομώντας 120 ευρώ. Για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας των ελεύθερων επαγγελματιών μειώνεται κατά 50% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
Ποια μπλοκάκια γλυτώνουν
Με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
«Ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Εχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και
- Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθάριστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές».
Τα πρόσωπα αυτά, ωστόσο, δεν θα δικαιούνται καμία άλλη έκπτωση δαπανών, από το εισόδημά τους – εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται ακριβώς για τη διάταξη εκείνη που χρήζει των περισσότερων διευκρινίσεων, καθώς δεν αποσαφηνίζεται πλήρως εάν μισθωτός με μπλοκάκι μπορεί ή όχι να περνά δαπάνες στα βιβλία του ειδικά μάλιστα εάν το ύψος των ακαθάριστων εσόδων του πέσει κάτω από το 75%.
Πώς διαμορφώνεται το τέλος επιτηδεύματος
- Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, το τέλος διαμορφώνεται σε 800 ευρώ ετησίως.
- Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.
- Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε 650 ευρώ ετησίως.
- Για κάθε υποκατάστημα σε 600 ευρώ ετησίως.
Ειδικά για τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, εξακολουθούν να ισχύουν, όπως επιβλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2012.
Το πεδίο ελέγχου των αρχών
Το ακαθάριστο εισόδημα προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που διαθέτει η ελεγκτική αρχή για την έκταση της συναλλακτικής δράσης και τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπόψη οι αγορές, οι πωλήσεις και το μικτό κέρδος που εμφανίζει η επιχείρηση, το μικτό κέρδος που πραγματοποιείται από ομοειδείς επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με παρόμοιες συνθήκες, το απασχολούμενο προσωπικό, το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί, καθώς και των ίδιων κεφαλαίων κίνησης, το ποσό των δανείων και των πιστώσεων, το ποσό των εξόδων παραγωγής και διάθεσης των εμπορευμάτων, των εξόδων διαχείρισης και γενικά κάθε επαγγελματική δαπάνη. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τον προσδιορισμό του ακαθάριστου εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη ο χρόνος και ο τρόπος άσκησης του επαγγέλματος, ο τόπος που ασκείται αυτό, η ειδικότητα, ο επιστημονικός τίτλος, ο κύκλος των εργασιών, το ύψος της αμοιβής που εισπράττεται κατά περίπτωση, το προσωπικό το οποίο απασχολείται, τα μέσα που διατίθενται, η πελατεία, το ύψος των επαγγελματικών δαπανών και γενικά κάθε άλλο στοιχείο που προσδιορίζει την επαγγελματική δραστηριότητα και απόδοση αυτών. Η κρίση της ελεγκτικής αρχής για τον προσδιορισμό του ακαθάριστου εισοδήματος πρέπει να βασίζεται στα δεδομένα της κοινής πείρας.
Ενδοομιλικές συναλλαγές
Ριζικές αλλαγές επέρχονται στη νομοθεσία που διέπει την τεκμηρίωση τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών μέσω της ενοποίησης των δύο υφιστάμενων νομοθετημάτων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης. Με την ενοποίηση ρυθμίζεται η «διόρθωση» των κερδών πολυεθνικής επιχείρησης για συναλλαγές που αυτή πραγματοποιεί με συνδεδεμένες επιχειρήσεις, ενώ προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και τα 100.000 ευρώ σε περίπτωση μη υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών ή μη διάθεσης του φακέλου τεκμηρίωσης
Ως συνδεδεμένες νοούνται οι επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων υπάρχει σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής ή οικονομικής εξάρτησης ή ελέγχου. Οταν μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων πραγματοποιούνται συναλλαγές με οικονομικούς όρους διαφορετικούς από εκείνους που θα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων ή που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των συνδεδεμένων επιχειρήσεων και τρίτων, τα κέρδη τα οποία, χωρίς τους όρους αυτούς, θα είχαν πραγματοποιηθεί από την ημεδαπή επιχείρηση, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των διαφορετικών όρων, προσαυξάνουν τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης ή μειώνουν τη ζημιά που προκύπτει από τα βιβλία της, χωρίς να θίγεται το κύρος αυτών.
πηγή:kerdos.gr