Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Γαλλίας και της Γερμανίας τάχθηκαν σήμερα από το Βερολίνο υπέρ μιας πολιτικής λύσης με την Κίνα, η οποία κατηγορείται από την Ευρώπη ότι υποστηρίζει με οικονομική στήριξη τους κατασκευαστές της φωτοβολταϊκών, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι χαμηλές τιμές των κινέζικων φωτοβολταϊκών προϊόντων οδήγησαν το κλάδο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε υπερπροσφορά, ισχυρό οικονομικό ανταγωνισμό και κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό κατά της Κίνας, έπειτα από αγωγή που είχαν καταθέσει ευρωπαίοι κατασκευαστές και ζητά δασμούς 47% για φωτοβολταϊκά πάνελ που εισάγονται από την Κίνα, προκειμένου να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ο Γερμανός υπουργός Πέτερ Αλτμάιερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Γαλλίδα ομόλογό του Ντελφίν Μπατό τόνισε τη ανάγκη εύρεσης πολιτικής λύσης με την Κίνα. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Κίνα θα μετάσχει στην «Λέσχη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», την οποία ίδρυσε ο ίδιος στις αρχές του 2013 και θα συνέλθει στο Βερολίνο την 1η Ιουνίου με θέμα το ξεπέρασμα της κρίσης στον τομέα των φωτοβολταϊκών, που πλήττει επίσης την Κίνα.
Την ίδια ώρα ο γαλλικός τομέας φωτοβολταϊκών έχασε 14.000 θέσεις εργασίας κυρίως λόγω της κρίσης, υπενθύμισε η γαλλίδα υπουργός Ντελφίν Μπατό, προσθέτοντας ότι όσον αφορά «την αντιμετώπιση των φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, είναι φυσιολογικό η ΕΕ να επιδεικνύει επαγρύπνηση και να προχωρεί, όταν κρίνει απαραίτητο, στις κατάλληλες διαδικασίες».
Οι δύο υπουργοί τάχθηκαν επίσης υπέρ μιας «πιο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις γαλλικές και τις γερμανικές επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχυθεί η θέση τους στην διεθνή αγορά.