Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας έρευνας αγοράς IHS Solar (El Segundo, Καλιφόρνια, ΗΠΑ) η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών θα αυξηθεί και φέτος και προβλέπεται να φτάσει σε όγκο τα 31 γιγαβάτ GW). Τα έσοδα εντούτοις πρόκειται να μειωθούν ελαφρώς στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια (56 δισ. ευρώ).
Επιπλέον, η εταιρεία ερευνών αναμένει μια χωρική εξάπλωση της αγοράς φωτοβολταϊκών. Στην Ευρώπη, προβλέπεται να εγκατασταθεί το 2013 το 39% του συνόλου των φωτοβολταϊκών συστημάτων, το 2012 ήταν το 53%. Η IHS τονίζει την μετατόπιση προς την αγορά στην Ασία και εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, η μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών θα είναι η Ασία. Η Κίνα θα εκτοπίσει ήδη φέτος τη Γερμανία από τη θέση της ως η μεγαλύτερη εθνική αγορά.
“Όλο και περισσότερη ισχύ φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων από τη μία πλευρά και πτώση του τζίρου της βιομηχανίας ηλιακών προϊόντων, αναγκάζουν τις εταιρείες να μειώνουν συνεχώς το κόστος τους,» τονίζει ο κύριος αναλυτής της IHS Solar Ash Sharma.
«Η εξάπλωση των φωτοβολταϊκών αυξάνεται σταθερά από το 2006, κάθε χρόνο, και αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2017 . Ωστόσο η εικόνα είναι ζοφερή, αφού οι πωλήσεις της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας βρίσκονται σε ύφεση, και ειδικά οι τιμές για τα φωτοβολταϊκά στοιχεία”.
Η IHS εκτιμά ότι οι ΗΠΑ κατά το 2013, θα είναι μετά την Κίνα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία πέφτει στην τρίτη θέση. Η Ιαπωνία και η Ιταλία είναι πιθανό να βρίσκονται στην τέταρτη και πέμπτη θέση της παγκόσμιας αγοράς.
Οι ερευνητές αναμένουν επίσης να συνεχιστεί ο «γεωγραφικός κατακερματισμός”. Ενώ το 2012 εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας ζήτησης φωτοβολταϊκών οι πέντε πρώτες χώρες, για το 2013 το μερίδιο αυτό αναμένεται να μειωθεί στο 65%, και μεσαίου μεγέθους αγορές, όπως η Νότια Αφρική και η Ρουμανία θα καλύψουν τη διαφορά.
Αυτή η διαφοροποίηση της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών θα οδηγήσει τον κλάδο σε σταθερότητα αλλά και σε νέες δύσκολίες για τους διανομείς και την ανάπτυξη των έργων. Οι πωλήσεις στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα αυξηθούν, σύμφωνα με IHS από το 2014 – 2016 σε διψήφιο αριθμό και πρόκειται να ξεπεράσουν τον όγκο των 115 δισ. δολαρίων (85 δισ. ευρώ).